Suvenir „Srpski pukovski komplet“ stigao do Bele kuće

imageBlic/Vek od Velikog rata, Srbija je iznedrila neobičan suvenir – špil karata za igranje gde su štihovi srpski junaci iz te vojne, koji je, uz ostatak neobičnog turističkog paketa, stigao i do Bele kuće u Vašingtonu.

As pik Mihailo Madžarević, dama herc Nadežda Petrović, kralj karo Kralj Petar I Oslobodilac ili „mala“ dvojka Momčilo Gavrić, neki su od štihova u „Srpskom pukovskom kompletu M18“, neobično dizajniranim kartama za igranje. Ali, sem karti u poklon-paketu, nastalom kao svojevrsni promotivno-edukativni turistički proizvod potpuno posvećen Srbiji u Prvom svetskom ratu, su i mini istorijska čitanka, ratne mape bitaka na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu, privezak za ključeve u obliku ordena Karađorđeve zvezde… Iza svega stoji Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i njegov predsednik Marinko Lugonja, nekadašnji oficir a sadašnji originalni dizajner i marketing stručnjak, kao autor ovog paketa suvenira.
– Prosto sam osećao da nam nedostaje neka opipljiva stvar, različita od svega ostalog, kako bi publici, pogotovo našoj koja je žedna epike i herojstva, ponudili novi proizvod posvećen najslavnijim danima naše istorije, a Prvi svetski rat to svakako jeste. Koristeći vojno znanje, iskustvo iz marketinga i promocija rađenih za Turističku organizaciju Budve ili Viminacijum, nastao je proizvod koji želi da skrene pažnju sa holivudskih filmova na velika istorijska dela našeg naroda i vojske – objašnjava Lugonja za „Blic“ ideju za ovaj poduhvat.
Suvenir paket, kako kaže, uskoro treba da bude dopunjen i multimedijalnim CD-om na šest jezika, kao digitalizovanom formom štampanog dela paketa. Mini istorijska čitanka je jednostavno napisana, potpuno prijemčiva svima uz brojne anegdote iz Velikog rata, koje je razlikuju od klasičnih udžbenika. „Vodič“ kroz najvažnije događaje sva četiri rata takođe je kratak i jasan, a posebno upečatljiv utisak ostavljaju karte za igru.
– Karte postoje 5.000 godina, preživele su digitalizaciju i postojaće dok postoji ljudska civilizacija. U Velikom ratu rovovske borbe su trajale dugo, vreme u šancima se prekraćivalo igranjem karata, a Nemci i Austrijanci su imali propagandne karte sa svojim vojnicima, velmožama i prikazima pobeda, čak i neke koje su se rugale našem narodu, tako da su ove moderne karte, na neki način, naš odgovor na sve to. Uz to, one su i karte znanja, jer špil prati i knjižica u kojoj su date biografije svake ličnosti koja predstavlja štih – priča Lugonja.
Suvenir paket valjevskog Udruženja prikazan je ove godine u prestonici SAD, na svečanosti stogodišnjice podizanja srpske zastave nad Belom kućom što je, kako kaže Lugonja, najveći „diplomatski uspeh“ ovog turističkog proizvoda posvećenog Prvom svetskom ratu.
Proizvedena serija suvenira, na žalost, ograničena je i već razgrabljena na gotovo svim meridijanima ali njegov autor kaže da ideja i koncept postoje, „pa ko zna, možda nekoga zainteresuje da pomogne da dođe do svih koji ga žele“.

Asovi u špilu su major Mihailo Madžarević, Vojvoda Vuk, major Dragutin Gavrilović i major Vojislav Tankosić. Pubovi su vojvode Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović i serdar Janko Vukotić. Dame su Milunka Savić, Nadežda Petrović, Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, a kraljevi Petar I, Aleksandar i Arsen Karađorđević i Nikola Petrović. Štihovi su i „dupla desetka“ vojvoda Radomir Putnik i „mala dvojka“ Momčilo Gavrić, a đžokeri u špilu karata su ruski car Nikolaj i Miloš Obilić.
BLIC/P. VUJANAC

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.