Zadržite dah, počinje zvanična grejna sezona

imageU celoj Srbiji pa i u Valjevu danas zvanično počinje grejna sezona. Toplana je zaključila ugovor sa Bolnicom o probnom grejanju do 1.decembra.

 

Gradska Toplana počela je sa toplim probama i grejanjem još prošle nedelje , a zvanična sezona počinje danas pa će oko 390 000 kvadrata biti grejano u naredom periodu.
„Standardna do sada površina koju smo grejali bila je oko 355 000 kvadrata , ali smo sada potpisali ugovor sa Bolnicom o njihovom tako reći probnom priključenju tako da grejemo oko 390 000 kvadrata. Sve probe su izvršene i sistem besprekorno radi pa ne očekujemo da će biti nekih problema. Naravno, postoje pojedinačni kvarovi po stanovima gradjana koje nam oni prijavljuju, ali to već nije u našoj nadležnosti iako mi po prijavama izlazimo u susret gradjanima“, kaže direktor Toplane Zoran Stepanović.
Po rečima direktora Bolnice dr Zorana Djurića , Bolnica je podnela predlog aneksa RFZO-u za energente , ali odgovor još uvek nije stigao. „Očekujemo da nam RFZO odgovori nadamo se pozitivno. Zato smo sada zaključili ugovor sa Toplanom na mesec i po dana i nakon toga znaćemo tačno koliki su nam troškovi“, kaže Djurić.
Direktor Toplane pak duže vreme tvrdi da će za Bolnicu grejanje biti jeftinije nego što je to do sada bio slučaj jer Bolnica odlukom gradske Skupštine već odavno ima status povlađćenog kupca za koga je cena nešto niža. I Bolnica i Toplana u ovom trenutku se nadaju da će RFZO imati razumevanja za ovaj zahtev s obzirom na činjenicu da Bolnica koristi za grejanje skupi mazut, a ta činjenica nije bitna samo zbog novca već i zbog situacije da je Bolnica jedan od najvećih zagadjivača vazduha u Valjevu u zimskom periodu.
Toplana startuje i sa gasom što će troškove Toplane malo smanjiti s obzirom na to da je cena mazuta višestruko veća ove u odnosu na prošlu sezonu. Cena grejanja za gradjane je 89,68 dinara po kvadratu plus PDV, dok oni koji plaćaju po potrošnji imaju cenu od 134 dinara plus PDV.
„Pored Bolnice imamo jedan manji broj novih priključaka za ovu sezonu. Činjenica je da bi potpuna promena energenta smanjila troškove na polovinu i omogućila ne samo zdraviji vazduh već i veći broj priključaka . Ipak za sada ne postoji podrška za tako nešto“, kaže Steepanović.
S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.