Plata za člana Veća

imageGrad Valjevo imaće od sada još jednog plaćenog člana Gradskog veća. Skupština dala zeleno svetlo za platu penzionisanom prof.dr Miroljubu Ivanoviću.

 

Na sednici Skupštine 20.06.2016. godine je Skupština zatražila izmenu Statuta koji se odnose na broj članova Gradskog veća i to u odnosu 9+2. Dotadašnji rad Veća bio je organizovan sa manjim brojem od ukupno devet članova . Opozicija je na tadašjoj sednici Skupštine navodila da su kadrovska povećanja bespotrebna, ali je novoformirana vlast imala stav da je povećanje neophodno. Novina koja je izglasana odnosila se tada I na broj plaćenih članova Veća pa su već na početku isplaćivane tri zarade.
Novom odlukom Skupštine član Veća u penziji Miroljub Ivanović neće primati penziju već platu koja u ovom trenutku iznosi blizu 70 000 dinara. Predlog za još jednu platu dao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekavši da je Ivanović dosta do sada pomagao I bio od velike koristi. Ivanović će tako krenuti stopama predsednika Skupštine Milorada Ilića koji je takodje stekao uslove za penziju, a kome je Skupština izglasala platu koja je veća od 80 000dinara .
Samo Veće pretrpelo je brojne kadrovske izmene do sada jer su Veće napustili prvobitni članovi Borisav Radojičić, Nikola Radojičić, Andra Savčić, David Maksimović. Borisav Radojičić je sam podneo ostavku na mesto u Veću dok je Nikolu Radojičića koji je promovisan u pomoćnika gradonačelnika na tom mestu zamenio Žarko Kovač. Andra Savčić je smenjen, a na njegovo mesto je došao upravo Ivanović. Ostavku je podneo I David Maksimović koga je potom u Veću zamenio Marko Živanović.
Na aktuelnoj plati u Veću sada su Žarko Kovač, Dejan Bogojević I Miroljub Ivanović. Ostali članovi Veća primaju po 5 000 dinara po održanoj sednici Veća.
Aktuelna vlast sednice Veća je zatvorila za javnost, a obrazloženje gradonačelnika na Studiu B je bilo da “od štikli novinarki koje premeštaju mikrofone nije moglo da se radi”. Samo objašnjenje je zapravo seksistička izjava jer ne postoji dres kod koji zabranjuje ženama da nose cipele na štiklu. Efekat odluke je takav da gradjani Valjeva zapravo ostaju uskraćeni za odluke koje kako kaže sam gradonačelnik, “gradska Vlada donosi”.
Ipak sami članovi Veća navode da I dalje nema konstruktivne rasprave I razgovora na Veću I da je ona ako je I ima ponekad, kratka pa se tačke dnevnog reda uglavnom pretrčavaju. Kako Vamedia saznaje vezano za jednu od sednica u proteklom periodu u vreme kada je sednica trebalo da počne u Sali su bili samo članovi Veća iz SPS-a dok su članovi SNS zajedno sa gradonačelnikom imali raniji sastanak pa su na sednicu Veća svi došli zajedno iz kabineta gradonačelnika vidno zadovoljni dogovorenim. Na identično pitanje Vamedie članovima Veća sa kvote SPS da li je potom na regularnoj sednici bilo ikakvog obrazloženja ili razgovora Vamediji je odgovoreno jednoglasno: “Ne!”
S obzirom da je novinarima zabranjeno prisustvo javnost nije informisana ni o zanimljivoj činjenici da u radu Veća aktivno učestvuje zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović iako nije član Veća I po svim pravilima I normativima mogao bi se obratiti Veću samo po posebnom zahtevu , kao što je to slučaj sa načelnicima Uprave, direktorima javnih preduzeća I ustanova kada prisustvuju sednicama. Oni govore samo kada se to od njih traži. Na pitanje Vamedie da li Milutinović traži da mu se odobri da govori , ovoga puta I pojedini članovi Veća iz SNS-a potvrdjuju da nema zahteva već pomenuto lice aktivno učestvuje.
Sednice Veća tako prolaze najčešće u iščitavanju dnevnog reda, a kako Vamedia saznaje pitanje ponekad postavi Žarko Kovač . Ipak ta pitanja nisu dobrodošla.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.