Kupci pivare čekaju nižu cenu

imagePrva prodaja Valjevske pivare bila je neuspešna jer niko nije dostavio ponudu. Kako je pristiglo čaak šest pisma o nameri jasno je da kupci čekaju nižu cenu koja će biti ponudjena na sledećoj prodaji.

Na javni poziv za prodaju Valjevske pivare nije stigla nijedna ponuda . Pivara se prodavala po početnoj ceni od 7.047.260 evra, ali u Ministarstvu privrede su konstatovali da je “prodaja proglašena neuspešnom”, pošto do predviđenog roka nije stigla nijedna ponuda, iako je u oktrobru prošle godine, kada je to Ministarstvo uputilo poziv za učešće u postupku privatizacije, stiglo šest pisama o zainteresovanosti. U međuvremenu, tendersku dokumentaciju otkupile su dve kompanije, među njima i jedna svetski poznata pivara koja je u Srbiji već vlasnik nekoliko brendova.
“Prvi neuspeli tender, međutim, ne znači da Valjevska pivara neće biti prodata. Očigledno oni koji su zainteresovani žele da se jave na drugi poziv za prodaju, kada će cena biti niža od prethodne, što je uobičajena praksa. Naime, budućeg kupca ove pivare svakako očekuje ulaganje od bar deset miliona evra, tako da bi smanjena početna prodajna cena svakako značila i povoljnije buduće investiranje”, navdi sagovornik Vamedie.
Mogućnost da država odustane od prodaje je manje veroovatna iako pivara trenutno posluje stabilno , nema viška zaposlenih I redovno plaća akcize državi.
Valjevsku pivaru je država preuzela posle neuspešne privatizacije 2003. godine, kada ju je tada za 20 miliona dinara kupio konzorcijum beogradske “Atlas grupe”. Stečaj je uveden sedam godina kasnije, ali “katanac” na firmu nije stavljen zahvaljujući uspešno sprovedenom unapred pripremljenom planu reorganizacije. Pivara u Valjevu sa dugom tradicijom kvaliteta svojih proizvoda godišnje proizvodi 250 000 hektolitara piva.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.