Žene u muškom drutvu: Žene u valjevskoj politici slabo zastupljene VIII

imageŽene nisu dovoljno zastupljene u politici, mišljenje je odbornice Mile Grujičić. U razgovoru za Vamediu ona navodi da bi nove izmene zakona mogle da poprave situaciju.

Mila Grujičić je odbornica JS u Skupštini grada, a u Skupštini je već u drugom četvorogodišnjem odborničkom mandatu. U Valjevu je posebno dugo godina zastupala i kako kaže još uvek zastupa ideju o rodnoj ravnoprvnosti . „Mislim da je trenutno situacija u Valjevu lošija nego što je bila pre pet recimo godina, a bolja pre nego 15 godina. Ali mi smo bukvalno dva koraka napred jedan nazad Bili smo napravili neke ozbiljne pomake, a onda smo se vratili unazad. Izraženo u brojkama , nemamo nijednu ženu na mestu gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, predsednika Skupštine , zamenika predsednika Skupštine i slično. Te najviše funkcije su muške“, kaže Grujičić na početku našeg razgovora.
Ona navodi da je situacija oduvek takva i da je to jedna vrsta starog pravila koja se na žalost ne menja iako kapiciteti postoje. „Pretpostavljam da je to tako jer se žene retko odlučuju da se bave politikom jer se stvara takav okvir da tu ženi nije mesto. Neki tvrde da je to težak posao za ženu, a ja mislim da to uopšte nije tako.Mislim da neke poslove žene mogu i kvalitetenije da vode , dovoljno su obrazovane da mogu da se bave i budžetom i infrastrukturom i svim ostalim stvarima koje se podrazumevaju za te najviše funkcije. Alli taj politički okvir odvaja žene . Žene više vole da urade nešto konkretno , naprave nešto što se vidi , znači ako je to 3 kilometra puta to je tri kilometra i to se mora videti mora biti uradjeno. One ne vole gubljenje vremena kom su muškarci skloni , u smislu dugog pregovaranja, dogovaranja i slično“, objašnjava jedan od razloga ženske neuključenosti Grujičićeva.
Ona navodi da je upravo to i objašnjenje zašto u Valjevu imamo dve žene na vrlo važnim mestima u Gradskoj upravi i načelnicu i zamenicu načelnice Gradske uprave. Žene vole da se stvari konkretizuju i po njenom mišljenju nije ženska logika ostavljanje stvari za neke naredne dane. „Žena tačno zna koji su koraci do nekog cilja i kako da se cilj ostvari kako da se izvrši kontrola. Društveni okvir u našim valjevskim uslovima je loš. Kkvalitet života ljudi u Valjevu pokazuje da nam nije dobra politika u Valjevu gde god da se okrenete vidite da nešto nije dobro . Žene sebe ne vide u ovakvom načinu bavljenja politikom“, kaže Grujičićeva.
Ona sdruge strane iznosi i stav da je zakosnki okvir o kvotama doneo dobro ženama. „Muškarci , a i žene moraju da se naviknu na žene u politici. Ja se iskreno nadam da će biti i kvote za ove najviše funkcije jer očigledno dok to ne bude zakonska obaveza nema nekog pomaka. Ipak to je jedan dalek , dug, kompleksan proces“, kaže Grujičić za koji ne veruje da će se brzo desiti.
Po njenom mišljenju žene u politici imaju sasvim drugačiji pristup. „Nije isto muškarac i žena ali moraju da budu ravnoravni i da svako ima pravo da izabere šta će da radi. Dok to ne usvojimo , nećemo videti žene u politici. Ne mislim da su žene nekvalitetne u politici. Za žene se postavlja viši cilj viši stepenik. Za muškarca se ta pitanja ne postavljaju. Niko ne pita koliko se muškaraca javilo za reč u Skupštini, ali svi pitaju šta ta žena radi u Skupštini. Zato nam je neophodna promena svesti o tome . Potrebno je da ravnopravnost bude veća i realno vidljivo sprovodiva“, navodi Mila Grujičić.
Razlike ne sme biti po različitim pitanjima u politici i kako kaže dokaz je Zorana Mihailović ministarka , koja je dokazala da se žena podjednako kvalitetno može baviti gradjevinom. „Moramo da zaboravimo da je neko muško ili žensko već da gledamo rezultat. Ne mogu da kažžem da žene koje su sada u politici nešto posebno rade da se što više žena uključi. Napravili smo tu odborničku mrežu , ali ona na žalost ne funkcioniše. Žene koje su u Valjevu u politici nisu trenutno na tom nivou svesti zanačaja udruživanja i ozbiljnog rada na tom polju. To takodje važi i za muškarce. Mi moramo da promenimo naše društvo da postanemo humaniji , kvalitetniji. Moramo kod muškaraca da postignemo podizanje svesti da su žene ravnopravne u politici. Sada imamo žene na listama i polako se svi navikavaju na to“, objašnjava sagovornica.
Kako kaže, ni muškarci na valjevskoj političkoj sceni ne rade u korist žena , a dokaz za to je budžet grada gde nema sistemskog ulaganja u položaj žena . Situaciju pogoršava činjenica da muškarci čak i ne žele da govore o tome. Uslov svega jeste ekonomski osnažena žena. „Žene trenutno nisu u poziciji da mogu mnogo da biraju. Neki izbor imaju , ali vrlo skučen. U Valjevu se po tom pitanju ništa ne radi. Pogledajte imamo nacionalni SOS telefon koji u Valjevu nije promovisan , nemamo Sigurnu kuću i još mnogo stvari koje bi trebalo da imamo. Ali same žene moraju više takodje da se organizuju. Ja u se uvek zalagati za to da podjednako budu uključeni i muškarci i žene jer samo zajedno možemo popraviti situaciju“, navodi Grujičićeva…
Nastaviće se. ..

Projekat "Žene u muškom društvu Vamedia realizuje u saradnji sa gradom Valjevom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.