Patike za Saharu

      Нема коментара на Patike za Saharu

imagePrema izveštajima o radu Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koje objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u Srbiji se godišnje evidentira oko 17.000 reklamacija na loš kvalitet kupljenih roba i pruženih usluga.

Od proizvoda namenjenih za ličnu ili porodičnu upotrebu najviše reklamacija trgovcima upućeno je na obuću (30%), na kućne aparate i drugu belu tehniku, a najlošiji kvalitet usluga pružaju javna komunalna preduzeća, kao i operatori mobilne telefonije.
Problem lošeg kvaliteta obuće, odnosno skoro isključivo patika, toliko je izražen da je više puta razmatran na najvišim nivoima državnih organa koji se bave pitanjima zaštite prava i interesa građana kao potrošača. Ovo tim tre što najveći problemi potiču od velikih trgovinskih lanaca kao što su „N Sport“, Sport Vision, Planeta, Đak i drugi, o čemu su u više navrata obaveštavala i javna glasila. Navedeni trgovci su istovremeno i ekskluzivni uvoznici patika i druge sportske opreme koju prodaju kao brendiranu robu po enormno visokim cenama. Oni svoje poslovne jedinice imaju i u gradu Valjevu.
U čemu je potrošački problem?
Kada se dogodi da se samo posle par meseci korišćenja patike odlepe po obodu, pukne im đun na mestu previjanja ili se rasparaju šavovi na gornjem delu, ovi trgovci svaku reklamaciju potrošača glat odbijaju uz obrazloženje da obuća nije pravilno korišćena i održavana, odnosno da je bila izložena vlazi a to nije u skladu sa njihovom deklaracijom.
Činjenica je da je njihova deklaracija prosto skrivena od potrošača prilikom kupovine, da je pisana najmanjim mogućim slovima i da trgovac nije obavestio potrošača o posebnim svojstvima robe koju prodaje, što je njegova zakonska obaveza. Takođe postoji osnovana sumnja da orginalna deklaracija stranog proizvođača nije dosledno prevedena, odnosno da je deklaracija trgovca podešena prema njegovim interesima a na štetu potrošača.
Da li bi neko kupio patike po visokoj ceni kada bi unapred znao da su namenjene za suvo vrene kakvo postoji samo u Sahari? Naše podneblje je vlažno tokom većeg dela godine, a događaju se i iznenadni pljuskovi usred leta? To bi značilo da se patike koje uvoze i prodaju ovi trgovci ne mogu koristiti ni pola godine a da se makar malo ne okvase.
Ali, to nije sve. Ovi trgovci prodaju i patike za šetnju, patike za sport, za igru itd. pa ispada da svaki član naše porodice treba da ima najmanje tri para njihovih patika istovremeno. To je vrlo prefinjena nepoštena poslovna praksa trgovaca koja uspeva samo u državama van Evropske unije. Razočarenje je tim veće što se baš od njih očekuje da promovišu pošten odnos prema potrošačima i da reklamacije prosleđuju svojim dobavljačima, a ne da trošak svaljuju na ionako skromni kućni budžet naših građana.
Iskustva koja imaju udruženja potrošača u rešavanju sporova sa trgovcima ukazuju na potrebu donošenja propisa kojima će se unaprediti zaštita ekonomskih interesa građana kao potrošača, odnosno suzbiti nečasne radnje trgovaca koji su skloni brzoj zaradi ne birajući sredstva.
U međuvremenu neka udruženja potrošača, među kojima je i udruženje VAPOT, oštećenim potrošačima o svom trošku obezbeđuju stručne nalaze akreditovanih laboratorija kojima se negira tvrdnja trgovaca o nepravilnom korišćenju patika, što je ohrabrenje koje im omogućava podnošenje tužbe sa zahtevom za ekonomsko obeštećenje. Preporučuje im se da u tome budu uporni i istrajni, a udruženja potrošača će im vrlo rado pružiti svu potrebnu pomoć.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.