Lokalni front:Slobodan Gvozdenović protiv slobode

imageSvojim javnim nastupom, davanjem intervjua koji je emitovan u programu televizije Studio B1 u Beogradu, Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva je naneo nepopravljivu štetu svim građanima Valjeva, prekršio zakon i ugrozio javni interes, navodi u Saopštenju za javnost Lokalni front.

“ Taj intervju, te reči gradonačelnika Valjeva, spadaju u antologiju srama političkog i javnog života u Srbiji. Ton koji u razgovoru koristi Gvozdenović, njegova gestikulacija, teme na koje referira, politički stavovi koje zastupa, medijski nastup u kome se našao, mogu se okarterisati kao primer političkog zastranjivanja i ekstremizma, odsustva elementarne političke kulture i skrupula. Gvozdenović i Studio B su snimanjem i emitovanjem intervjua ovakvog sadržaja u javni život Valjeva i Srbije nedopustivo uneli prljavštinu, povredili pravo javnosti na objektivno informisanje i uljudno opštenje.

Gradonačelnik Valjeva, kao javni funkcioner, svojim intervjuom je načinio više teških političkih i pravnih prestupa. Ugrozio je slobodu medija vređajući novinare. Napao na nezavisnost pravosuđa vređajući sudije. Povredio obavezu da dela u javnom interesu iznoseći svoje političke stavove. Ugrozio pravo građana Valjeva na lokalnu samoupravu propagirajući nedozvoljenu ulogu centralne vlasti. Gradonačelnik Valjeva je pozvan i odgovoran za zakonito i delotvorno vršenje svojih nadležnosti. Građani Valjeva su zaslužili da gradonačelnik Gvozdenović javno, u skladu sa zakonom, položi račun i u detalje objasni rezultate i dostignuća koje je lokalna vlast na račun poreskih obveznika pod njegovim vođstvom ostvarila. Umesto toga, javni nastup Gvozdenovića se može opisati kao uznemiravanje javnosti, govor mržnje i poziv na rušenje ustavnog poretka.

image

Svaki javni funkcioner je dužan da se pridržava Ustava i zakona, da u javnom govoru i ukupnom delovanju promoviše vladavinu prava i toleranciju među građanima. Svako ko obavlja javnu funkciju dužan je da se pridržava najviših etičkih standarda, posebno u javnom delovanju. Ni jedan javni funkcioner nema pravo da prilikom vršenja javne službe izražava svoj privatni, politički stav. Ni jedan javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju niti druge javne resurse u privatne ili političke svrhe. Javna funkcija se sme koristiti samo u javnom interesu. Javni funkcioner nema pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ova sloboda postoji zbog građana da bi se odbranili od državne vlasti. Građani imaju pravo na odbranu i samoodbranu od vlasti koja uzurpira njihovu slobodu.

Novinari moraju odbraniti pravo na slobodu medija. Sudije, tužioci i advokati po svaku cenu moraju osigurati nezavisnost pravosuđa. Građani Valjeva moraju zaštiti svoju lokalnu samoupravu. Slobodan Gvozdenović mora biti smenjen sa funkcije gradonačelnika Valjeva. On mora napustiti politiku i javni život. Gvozdenović mora odgovarati na sudu. Tek tada će pravda biti zadovoljena.

Udruženje „Lokalni front Va“

Na dan 3. septembra 2018. u Valjevu“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.