15 septembar nekadašnji Dan grada

imageSkupština grada svojevremeno je odlučila da 15.septembar nekadašnji Dan grada Valjeva neće biti svečano obeležavan. Danas će pak biti položeni venci u parku na Petom puku. Skoro 50 godina Valjevo je 15. septembar obeležavalo kao svoj Dan grada.

Bez mnogo pompe i u skladu sa činjenicom da je Dan grada Valjeva sada 20. mart , danas će biti obeležen 15. septembar. Tim datumom ranije je obeležavan dan kada je Valjevo oslobodjeno u drugom svetskom ratu. Kao novi datum DOS je ozvaničio 20. mart kao dan kada je Valjevo oslobodjeno u Prvom srpskom ustanku.
Mnogi Valjevci, poput DOS-a 2004 godine 15. septembar smatraju praktično komunističkim praznikom zaboravljajući pritom da je i taj komunizam deo naše istorije. Nakon pada takvog , komunističkog režima , praznik je ipak nastavio da postoji. U nameri da raskrsti sa prošlošću DOS je imenovao neki novi datum, a traženo je kompromisno rešenje kojim se neće buditi duhovi istorije podeljeni na četnike i partizane. Kompromis se očito ogledao u Turcima, odnosno jedinom istorijskom periodu kada su svi Srbi bili na jednoj strani zajedno.
Podaci o ovom danu govore da su u oslobadjanju grada učestvovale Prva proleterska i Šesta lička proleterska divizija, a da je preko 3.000 ljudi poginulo, dok je 2.000 je ranjeno. Njihove humke se nalaze na Petom puku.
Već ove cifre značajno menjaju pogled na sam datum pa i na istorijski doprinos Valjeva u borbi za oslobodjenje u Drugom svetskom ratu.

Sam park na Petom puku obnovljen je i rekonstruisan , postavljene su nove behaton ploče,promenjen mobilijar,rasveta.Projekat je radio Zavod za zaštitu spomenika i arhitekta Vesna Aleksić.

U ovom parku je 1967. godine Josip Broz Tito upalio „večni plamen“, koji se poodavno ugasio, a u spomen kosturnici se nalaze zemni ostaci četiri narodna heroja iz Valjeva Dragojlo i Miša Dudić, Žikica Jovanović Španac i dr Miša Pantić.

S.V.

foto:Androidvodič

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.