Manastir Lelić obeležio svoju slavu Svetog Nikolaja Žičkog

U manastiru Lelić u prisustvu velikog broja vernika i crkvenih velikodostojnika obeležena je slava Svetog Nikolaja Srpskog.

Prema odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, praznovanje Svetog Nikolaja Srpskog upriličeno je na Vaskršnji utorak, 7. maja 2024. godine, s obzirom da se slava Sv Nikolaja ove godine poklopila sa Velikim petkom.

Svetu arhijersku liturgiju služio je Episkop šabački Jerotej koji  je podsetio  vernike da se praznik Vaskrsenja Hristovog slavi do Tomine nedelje i stoga se Vaskršnja nedelja zove i Svetlom sedmicom.

„Čitav njegov život bio je život stradanja, po uzoru na Spasitelja našeg… I kraj života Svetog Vladike Nikolaja ličio je na Veliki petak. I kao što je tog Velikog petka, kada je raspet Gospod, delovalo da je trijumfovalo zlo, tako se činilo i kad se upokojio Vladika Nikolaj, jer nije smelo da se objavi da se divni svetitelj upokojio“, rekao je Episkop Jerotej.

Pprisutnim vernicima obratio se i Episkop valjevski Isihije. „Praznik Vaskrsenja događaj je nad događajima bez našeg učešća, ali nam Gospod daje slobodu da li ćemo da vaskrsavamo ili ne“, poručio je Vladika Isihije.

Pored sveštenstva i velikog broja vernika slavi u manastiru Lelić prisustvovala je i delegacija grada na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem.

Nikolaj Velimirović  rodjen je 4. januara 1881 u Leliću  – umro 18. marta 1956 u Americi , bio je bio episkop Srpske pravoslavne crkve, hrišćanski teolog. Mošti vladike Nikolaja prenete su u Srbiju 12. maja 1991. godine, iz Libertivila u Lelić, gde je sahranjen u crkvi, koja je njegova zadužbina.

2003. godine Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala za sveca i od tada ga slavi kao svetog Nikolaja Žičkog.

foto: Grad Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.