Valjevska enklava sa posebnim zakonima

imageGodina se polako bliži kraju, a izveštaja o izvršenju budžeta grada još uvek nema. Zakonska je obaveza da se takav izveštaj objavi dva puta u toku godine. Ali , to je samo zakon za Srbiju, ne I za Valjevo.

U ovom trenutku nemoguće je pronaći podatak na gradskom sajtu o izvršenju budžeta grada Valjeva što je zakonska obaveza grada. Takav izveštaj morao se naći I pred odbornicima jer je Skupština najviši organ vlasti I ona je ta koja usvaja bužet I finansijske planove . Izvršenje budžeta povereno je gradskim funkcionerima koji su u obavezi da o tokovima izvršenja izveštavaju Skupštinu . Ovakav princip rada sasvim je razumljiv I opravdan jer se na ovaj način može blagovremeno reagovati kako bi se predvdjeni projekti I potom izdvajanja iz budžeta realizovali u što većem procentu.
Pravo na upravljanjem budžetom nije nasledno pravo već je obaveza koju Skupština prenosi na gradske funkcionere I to po zakonu, ne na računopolagače, odnosno lica koja se bave ispravnošću računa I računovodstvenih prilika. Izveštaj o izvršenju budžeta nije obaveza zaposlenog u GU u odeljenjima finansija I računovodstva, trezora već izvršenje budžeta prate, odnosno dužni su da po zakonu prate najviše funkcionerske instance.
Jasno zakonodavac je predvideo da I te instance imaju iznad sebe one kojima polažu račune , a to je Skupština grada pa čak navodi I rokove u kojima izveštaj o izvršenju mora biti dostavljen Skupštini.
Evo šta kaže zakon:
Podnošenje izveštaja Narodnoj skupštini, odnosno skupštini lokalne vlasti
Član 76
Ministar, odnosno lokalni organ uprave nadležan za finansije obavezan je da redovno prati izvršenje budžeta i najmanje dva puta godišnje informiše Vladu, odnosno nadležni izvršni organ lokalne vlasti, a obavezno u roku od petnaest dana po isteku šestomesečnog, odnosno devetomesečnog perioda.
Nadležni ministri obavezni su da redovno prate izvršenje finansijskih planova organizacija za obavezno socijalno osiguranje i najmanje dva puta godišnje informišu Vladu i ministra, a obavezno u roku od petnaest dana po isteku šestomesečnog, odnosno devetomesečnog perioda.
U roku od petnaest dana po podnošenju izveštaja iz st. 1. i 2. ovog člana Vlada, odnosno nadležni izvršni organ lokalne vlasti usvaja i dostavlja izveštaje Narodnoj skupštini, odnosno skupštini lokalne vlasti.
Izveštaji sadrže i odstupanja između usvojenog budžeta i izvršenja i obrazloženje velikih odstupanja.

Obaveza je dakle, da se ovaj izveštaj objavljuje najmanje dva puta godišnje.Medju osnovama budžetskog sistema definisana je I obaveza lokalnih funkcionera odnosno lokalne samouprave u celosti kroz :obrazloženje budžeta, šestomesečni i devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta, završni račun budžeta i reviziju završnog računa.
Šta ovde nije jasno?
Zakon je sam po sebi vrlo jasan I nedvosmisleno upućuje na sistem kontrole, nadzora, upravljanja, ali I odgovornosti. Zakon je takodje vrlo jasno u celosti usmeren ka što transparentnijem radu.
Ako je zakon jasan kako je onda moguće da kao grad nismo imali izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta? Da li ćemo ga imati u oktobru već jer je septembar kao deveti mesec pred nama pa je neophodno , bar zakon kaže, još jednom podneti izveštaj?
S obzirom da odbornici za svaku sednicu ubiraju po 10 000 dinara iz budžeta nije jasno ni zašto nisu tražili pomenuti izveštaj . Na kraju , ko zna kako se sredstva troše I ko zna koliki je priliv? Ako ništa drugo s obzirom da ne znaju koliki je priliv, a koliki su izdaci iz budžeta bar bi mogli da se informišu kad su dnevnice već toliko važne , da li će biti novca do kraja godine za isplatu istih. Konačno, da li ti isti odbornici na isti način funkcionišu I u svojim kućama? Da li smo to onda sakupili “ozbiljne domaćine” na jednom mestu?
Ta saznanja nisu ekskluzivna prava gradonačelnika , zamenika , članova Veća. Po najmanje to ne sme biti ekskluziva načelnika budžeta . Država jasno traži da se izveštaj dostavi Skupštini, a od Skupštine da isti objavi kako bi gradjani znali tokove svog novca.
Budžet nije vlasništvo jedne vlasti, budžet je vlasništvo I imovina gradjana koji kako ceo svet smatra, treba da imaju uvid u raspolaganje istim. Ako mora ministar, ako mora Vlada da podnese izveštaj, po čemu smo to mi u Valjevu tako blagosloveni da to ne moramo?
To je svet, to je država, a mi smo pusto ostrvo , enklava, za koju zakoni ne važe ili važe neka druga pravila za koja samo još ne znamo.
Ipak zakonodavac je predvideo kazne I za ostrva I enklave. Možda ćemo tada uspeti da saznamo zašto je tajna kako se upravlja našim novcem?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.