Tehnička prva počinje rad sa elektronskim dnevnikom

imageTehnička škola je prva škola koja u Valjevu od 1.septembra u potpunosti prelazi na korišćenje elektronskog dnevnika. Koordinator projekta Goran Birčanin kaže da će ova novina umnogome olakšati rad nastavnicima.

Nakon pilot projekta koji je obuhvatio samo jedan odredjeni broj škola u Srbiji , uvodjen je elektronskog dnevnika zvanično počinje od 1.septembra ove godine. Školama je ostavljena i mogućnost da pored elektronskog dnevnika i dalje može koristiti standardne ranije poznate dnevnike, ali je preporučeno da se svi polako pripreme za uvodjenje ove novine.
Tehnička škola u Valjevu će već od ove školske godine preći u potpunosti na korišćenje elektronskog dnevnika. „Mi krećemo odmah jer smo razmišljali da je neophodno što pre krenuti . Preduslov je bio da u školi postoje tehničke mogućnosti za uvodjenje ovog sistema , to je pre svega interenet u svakoj učionici i kabinetu i lap top ili desktop računar ili kao što smo se mi odlučili za tablet računare. Sve je instalirano i obezbedjeno. Elektronski dnevnik može da se koristi i od kuće bitan je internet jer je on zapravo na ineternetu. Sa odgovrajućom šifrom moguće mu je i pristupiti. Postoje šifre nastavnika, razrednog starešine, nas kao koordinatora , direktora i stručne službe , dakle pedagog i psiholog“, objašnjava Birčanin.

image Po njegovim rečima direktor, stručna služba i koordinatori mogu ući u svako odeljenje dok nastavnici to mogu činiti samo za odeljenja kojima predaju, a razredne starešine mogu videti svoj razred. „Postupanje nije komplikovano, nastvanik dodje na čas , otvori aplikaciju, unese svoju šifru i dobija mogućnost da vidi odeljenja kojima predaje. Tu se unosi sve, ocene , zabeleške. Upiše nastavnu jedinicu i sve je to odmah viljivo na interenetu. Mi možemo da izvršimo korekcije, a jedino ne možemo da menjamo imena prezimena i matične brojeve učenika i nastavnika. Nastavnik može prepraviti ocenu samo uz zahtev koji se upućuje direktoru. Može je jedino promeniti na času u roku od trideset minuta, ako je recimo upisao dvojku , a učenik se na istom času javljao pokazao bolje znanje , tada može , kasnije ne. Po zakonu na času se može dati samo jedna ocena“, navodi Birčanin.

image Svaki nastavnik u obavezi je da poseduje pedagošku svesku u koju upisuje sve što je vezano za učenika i realizaciju nastave. Praksa je vrlo česta da se pred polugodište zapravo daje konkretna ocena nakon zbirnog pregleda stanja u pedagoškoj svesci pa se samim tim ne očekuju greške kod unosa ocena. „Sada će biti evidentirana svaka ocena i tačno se zna kog datuma je koja ocena dobijena, tačno će se znati kada je koja napomena uneta, zabeleška, recimo da učenik nije želeo da odgovara ili da je pak bio vrlo aktivan. Zanimljivo je da je program koncipiran na taj način da sam daje aritmetičku sredinu ocena , to znači da nastavnik ne može zaključiti nižu ocenu od one koja je data proračunom već samo višu. I to je u potpunosti u skladu sa zakonom. Takodje sam program obeležiće i označiti crvenim učenika koji recimo nije prisustvovao trećini časova iz nekog predmeta ili svih predmeta, razredni starešina tu nema više šta da broji jer će program to već uraditi i sigaliziratii da takav učenik mora na razredni ispit“, objašnjavaju koordinatori.
Učenici će svoje ocene moći da zbirno vide kod razrednog starešine, a isto važi za roditelje. Aplikacija još uvek nije doradjena na način da roditelj može videti samostalno ocene na osnovu sopstvene šifre , ali kako ministarstvo najavljuje u proceduri je da i takav dodatak bude omogućen. „Ja lično mislim da će ovim posao biti lakši, naročito razrednim starešinama jer sam program mnogo toga radi. Mi smo zakazali obuku za nastavnike i već su upoznati o tom rasporedu. Moram reći da nije bilo negativnih komentara , ali videćemo kad krenemo sa obukom. Za sada nismo primetili negativan pristup“, kaže Birčanin.
Drugi koordinator projekta Nebojša Branković objašnjava da će sada nastavnik sve direktorno moći da upiše u sam program pa se sama obaveza pedagoške sveske smanjuje. „Pedagoška sveska je obavezna po zakonu znate i to i u kontrolama traže kako bi se videlo koliko se i kako radi. Sada se sve može uneti odmah u ovaj program i tačno će se pregledno videti kada je učenik znao više kada manje , kada se isticao na času, a kada nije . Inače se u tu svaku sve piše. Da li je možda učenik bio nemiran na času? Vodjenjem ovakvog dnevnika nema potrebe za posebnim pisanjem u svesku.Lično ne očekujem vellike probleme, ali još nemamo sve mogućnosti da vidimo gde su manjkavosti jer se dnevnik otvara prvog septembra i ne može se ranije videti . Postoji demo verzija koja je crvene boje , može da se menja i prebacuje podatke tako da nastavnik može i kod kuće sve videti i probati. Očekujemo da jedino problem možda bude oko interneta , protok, ali sve smo uradili da do toga ne dodje. A imamo osobu koja je zadužena za sistem što se tehničkog održavanja tiče“, kaže Branković.

image Sam kaže da je bio na početku vrlo skeptičan , ali kada je video sam program i njegove mogućnosti skepsa je nestala. „Znate po zakonu je sve ispoštovano u njemu. Nastavnik može videti samo ocene iz svog predmeta, ne može davati ocenu na osnovu drugih ocena, ako je to neko radio. Razredni vidi sve , a nastavnik samo svoj predmet. To i zakon jasno kaže da je tako potrebno. Bio sam skeptičan , ali verujte kada sam prošao obuku i video sve ovo , verujem da je ovaj dnevnik odličan i veliki napredak“, kaže Branković.
Koordinatori su u program implementirali i upravljanje na osnovu škole , uneli sve podatke i učenike, pa je za njih praktično leto izostalo , ali koliko se moglo videti s nestrpljenjem očekuju početak korišćenja elektronskog dnevnika i pre svega pozitivan pristup svojih kolega.
Elektronski dnevnik u Srbiji uvodi se po ugledu na brojne evropske zemlje koje ga već imaju.
S.V.

 

 

 

 

 

2 comments on “Tehnička prva počinje rad sa elektronskim dnevnikom

  1. Bivsi đak

    Gospodin Brankovic je los nastavnik, a pre svega nikakav pedagog i čovek. Njegova predavanja su monotona svode se na citanje iz sveski i diktiranje. Ne znam sto do sad niko nije potegao neki postupak protiv ovog polu stručnjaka iz oblasti elektrotehnike. Da se vidi koliko ne zna. U potpisu, ucenici iz predhodnih generacija.

    Reply
  2. M

    Kukavice! Potpišite se, da zna profesor ko ga je tako procenio. To bi bilo jedino korektno.
    Samo se miševi kriju u rupi, ali oni su divne životinjuce. A vi? Šta ste vi?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.