Da uspomena na heroje večno živi

imageU saradnji sa Udruženjem za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, svim zainteresovanim ustanovama i pojedincima, a uz blagoslov Episkopa valjevskog G. Milutina, Eparhija valjevska nizom aktivnosti obeležiće 100. godišnjicu od završetka Velikog rata.

Godišnjicu velike pobede savezničkih snaga u najvećem dotadašnjem istorijskom sukobu, koji je iznedrio heroje epskih razmera, čija je žrtva posvedočila sve hrišćanske vrline i donela slobodu našoj zemlji i narodu. Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da predamo našim potomcima, rečeno je na konferenciji za novinare u Hotelu „Grand“, koju su priredili predstavnici Eparhije valjevske i Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.
Pored liturgijskih sabranja i pomena slavnim precima, Eparhija valjevska učiniće sve što je u mogućnosti da se obeležavanjem jubileja osnaži sećanje na čestite i hrabre srpske domaćine, koji svedočili Sveto jevanđelje i slavili život, često i sopstvenom smrću, i čiji su podvizi bili inspiracija i nova nada celom čovečanstvu, rekao je arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Milutina, protonamesnik Filip Jakovljević.
– Njihovo vaskrsenje u svesti našeg naroda je naša molitva i simbol naše vere, i život budućeg veka. Ne samo Valjevaca i svih Srba, ma gde da su, već i Čeha, Rusa, Poljaka i Slovena uopšte, Amerikanaca, Jevreja, Škota, Indonežana koji su sa nama probijali Solunski front, pa i Germana, koji su tada branili Srbiju. Bilo kao lekari ili pripadnici Srpske vojske u krvavim rovovima. Moramo biti svesni da svi oni nisu samo branili Srbiju kao teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode – istakao je protonamesnik Filip Jakovljević.
Zahvalivši Episkopu Milutinu i sveštenstvu Eparhije valjevske, brojnim institucijama i preduzećima, kao i svim Valjevcima koji su se na razne načine trudili i trude tokom minulog veka da se sačuva uspomena na heroje Velikog rata, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja Marinko Lugonja predstavio je neke od projekata nastalih u čast jubileja.
-”Male novine” su svojevrstan mozaik emocija i događaja, sa radnim naslovom ”Sve što ne smete da zaboravite o Velikom ratu“. One su našle svoje mesto i u regionalnom listu ”Napred”. Prilagođene drugim jezicima i nameni, postale su svojevrsna „obavezna literatura” gde god Srbi žive, a kao idejni koncept poslužile su za produkciju multimedija, predstava, radio i tv emisija. Izložba o herojima Velikog rata ”Tamo daleko 1918-2018”, koju smo premijerno prikazali na ogradnoj galeriji Doma vojske, svedoči podvige Srpske vojske širom sveta. U saradnji sa Srbima u rasejanju, uveličala je obeležavanje 100 godina dizanja zastave u Vašingtonu u čast Srpske vojske. Svoju ”turneju” nastaviće na godišnjicu početka proboja Solunskog fronta 15. septembra. Do kraja godine gostovaće širom regiona i sveta, po savezničkim zemljama iz doba Velikog rata – Rusiji, Engleskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj. Delove te postavke naši Valjevci već neko vreme mogu da vide na izlozima u centru grada, zahvaljujući Bid zoni i njihovim poslovnim partnerima, a biće predstavljena i našim školarcima – rekao je Marinko Lugonja.

Eparhijska Kancelarija za veronauku, u saradnji sa valjevskim školama, realizovaće tematske radionice ”Svedočenje jevanđeljske ljubavi u vihoru Velikog rata“, predavanja, izložbu „Tamo daleko 1918 – 2018“ i priredbu, kako bi se najmlađi upoznali sa herojstvom predaka, običajima i raznim zanimljivostima iz tog vremena, najavio je sekretar Kancelarije za veronauku jerej Dalibor Čkojić. Godišnji kompleti „Malih novina“ odštampani su uz podršku Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Grada Valjeva i njihovo dostavljanje školama uveliko je u toku, rekao je jerej Čkojić. Takođe, Eparhija valjevska uz pomoć Grada Valjeva i vernika objavila je i sveske za veronauku sa motivima Velikog rata koje će darivati učenicima.
Konferencija za novinare održana je u Hotelu „Grand“, popularnom „Vojvodinom salonu“, što je, istakao je protonamesnik Slobodan Aleksić, simbolično još jedan izraz zahvalnosti slavnom Vojvodi Živojinu Mišiću, jednoj od najgrandioznijih ličnosti Velikog rata i najvećih vojskovođa svih vremena.

J. J.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.