Šaulić i ostali-ušteda od 20 miliona dinara

imageTešnjarske večeri su završene, a sve je izvesnije da za tri puta veće izdvajanje iz budžeta u odnosu na prethodne godine Tešnjarske večeri nisu promenjene, niti su izvodjačka imena zvučnija. Ipak u odnosu na Šabana Šaulića i njegov koncert grad je za četiri koncerta uštedeo čak 20 miliona dinara. Šta pokazuje reciprocitet Šaulić i ostali?

 

Ove Tešnjarske večeri ostaće upamćene po rekordnom izdvajanju iz budžeta u visini od 7 miliona dinaraNajstarija gradska manifestacija tradicionalno godinama privlači najveći broj posetilaca u Valjevu, a istraživanja su pokazala da su gradjani najviše zainteresovani za koncerte na Letnjoj pozornici. Računica pokazuje da je proteklih godina iz gradskog budžeta izdvajano od 2 do 2,5 miliona dinara, dok je ostatak obezbedjivan iz donacija. Ove godine iz budžeta izdvojeno je 7 miliona dinara , tri puta više , a od donacija prikupljeno samo 450 000 dinara.
Za pomenutih 2,5 miliona iz budžeta godišnje Valjevci su do sada imali priliku da slušaju Sašu Matića, Zoricu Brunclik, Legende , Natašu Bekvalac, Hati Mata Hari , Tropiko bend, OK bend, Van Goga i mnoge druge, a svojevremeno i najposećeniji koncert ikada, Crvenu jabuku.
Za 4 miliona sada su u gostima bili Amadeus bend, Haris Džinović, Jelena Rozga i Jovan Maljoković sa Balkan salsa bendom, ostatak su troškovi organizacije I drugi programi.
Do bitnije promene u samoj koncepciji nije došlo izuzev što su veliki koncerti organizovani na platou ispred Centra za kulturu po ugledu na 2014 godinu kada je Letnja pozornica na Kolubari bila uništena poplavom, a trka beba nije bila na Desankinom trgu već u Stop shopu. U programu su I dalje bile književne večeri, izložbe slika I slično. Sve ono što smo praktično vidjali I ranijih godina. Svaka ustanova kulture je praktično iz svog delokruga rada pripremila odredjeni program koji praktično priprema I tokom godine bez Tešnjarskih večeri. Posebnosti nema.
Izdvojena sredstva jedino ne korespondiraju sa trenutnom situacijom koja nam se predočava iz vrha države ,a to je da država beleži rast u svakom segmentu, da poskupljenja nema,da gradjani sada žive bolje nego ranije. Pa šta se onda dogodilo? Pevači podigli cene? Moguće. Ako je Šaban Šaulić mogao da peva dvadesetak minuta za više od million dinara onda je razumljivo da će pevači uzimati sve više I više za dva sata koncerta. Može se reći da smo čak I dobro prošli jer šta pokazuje reciprotitet Šaulić I ostali?
Ako je 20 minuta pevanja million dinara, onda za dva sata pevanja treba izdvojiti šest miliona dinara. Za četiri koncerta 24 miliona dinara.Ovako napravljena je ušteda u budžetu od 20 miliona dinara, što složićete se, nije malo. Niko nije kriv što recimo Hari Varešanović nije znao za cene u Valjevu pa je za dolazak sa još pet muzičara, Hari Mata Hari posle 28 godina u Valjevu uzeo samo 600 000 dinara za dva sata pevanja . Ili što OK bend nije na vreme uzeo članske karte pa nastupao na svim zgodama vladajuće partije po ugledu na Amadeus bend. Ali to su već stvari samih izvodjača.
Sada je jasno da su maliciozni komentari da su Tešnjarske skupe. Ili smo očekivali veću uštedu jer je poznato da smo na javnim nabavkama uštedeli stotinu miliona , dinara, evra, neke valute.
Dakle, nije mnogo jer “mnogo je samo kad biju”.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.