Nove parcele za investitora?

imageGrad ekspresno kupuje nove parcele, ali i parcele kako bi povezao postojeće za industrijsku zonu i uredjuje pristup zoni . Kako Vamedia saznaje država je Valjevu najavila nemačkog investitora.

 

Pred gradskim odbornicima na narednoj sednici Skupštine naći će se još jedna odluka o otkupu zemljišta za industrijsku zonu, ali i izmena urbanističkog plana tog dela grada. Kako Vamedia saznaje gradu je najavljen nemački investitor čiji je dolazak ispregovarala Vlada, a na Valjevu je da kupi nedostajuće parcele i urbanistički pripremi zonu.
Grad Valjevo kupio je za 1,6 miliona evra prostor sa namenom industrijske zone, ali će se pred odbornicima sada naći još jedna odluka o pribavljanju parcela. Naime, kako Vamedia saznaje parcele koje su otkupljene od valjevskog biznismena Vidoja Vujića nisu izmedju sebe povezane pa je neophodno kupiti i parcele koje su izmedju. S obzirom na visoku cenu otkupa Vujićevih parcela vlasnici ndostajućih takodje će po svoj prilici dobiti do 800 eura po aru. Pored parcela koje se nalaze izmedju već kupljenih gradu je naloženo da pribavi još do 4 ha kako bi zona imala odgovarajuću površinu prema zahtevu investitora.
Iako je prilikom kupovine Vujićevih parcela rečeno da se radi o povezanim parcelama , očito da ova nova odluka govori suprotno. Takodje nejasno je zašto grad odmah nije pribavio i nedostajuće parcele . Nove informacije potvrdjuju i da je država sa EPS-om dogovorila instalaciju trafoa koj treba da obezbedi napajanje zone industrijskom strujom. Na sednici Skupštine svojevremeno je rečeno da takav trafo već postoji. U uredjenje nove zone uključiće se i Kancelarija za javna ulaganja u kojoj Vamedia saznaje da će njen udeo biti u izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda.
Nove informacije takodje govore i da se ekspresno radi pristupni put do novih parcela koje treba da predstavljaju industrijsku zonu, a da je JKP Vidrak dobio nalog da prostor pokosi i očisti od korova i proraslog šiblja. Sve ove informacije svedoče o tome da se radi na užurbanom pripremanju prostora , a sa druge strane da na Skupštini ipak nije rečena cela istina o vrednosti onog što je kupljeno. Vamedia je u medjuvremenu nakon objavljivanja tekstova o kupovini i nedostajućim sredstvima za opremanje zone dobila i informaciju da je gradu u vreme kupovine Vujićevih nepovezanih parcela nudjeno 25ha povezanih parcela po ceni od 400 evra po aru, dakle duplo jeftinije. Ipak kakvi su motivi gradske vlasti prevladali u trenutku kupovine ovog zemljišta za sada nije javno i zvanično saopšteno dok se sve ostale pretpostavke svode na spekulacije.
Još uvek nije saopšteno o kom se investitoru radi ,ali je od pojedinih odbornika vladajuće koalicije moguće saznati da je u pitanju nemački investitor koji bi u Valjevo trebao da dodje naredne godine odmah nakon što grad završi svu nedostajuću papirologiju i sam prostor uredi po potrebama investitora.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.