Otvorena izložba Gavrovskog

imageU okviru programa gradske manifestacije „Tešnjarske večeri“, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ svečano je otvarena samostalna izložba slika „Balkanski pejzaži“ poznatog i priznatog makedonskog umetnika i akademika Angela Gavrovskog.

Postavka “Balkanski pejzaži” broji 33 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na kartonu, koja su nastala u periodu od 1996. godine do danas. Te radove Gavrovski je većinom naslikao tokom svojih brojnih boravaka u Srbiji, u okolini Ribarske Banje i Lipovca, blizu Aleksinca, gde je dugogodišnji učesnik likovnih kolonija.

Na izloženim slikama ovog sedamdesetšestogodišnjeg akademskog slikara Angela Gavrovskog preovlađuju pejzaži, prolećni i jesenji motivi. Na njegovim radovima jasno se vidi da je istinski ljubitelj i poštovalac prirode. Pored pejzaža, voli da slika portrete, mrtvu prirodu, enterijere, kompozicije sa savremenom tematikom.

Gavrovski, koji prvi put boravi u Valjevu, za Valjevce ima samo reči hvale. Kaže da su ljudi prisni i da se fizički i po ljubaznosti ne razlikuju puno od Makedonaca. Ističe da Valjevo ima bogat likovni život i ne krije oduševljenje našom netaknutom prirodom. Valovita kretanja šuma i oblaka nad valjevskim krajem, kako kaže, ovekovečiće na svojim budućim platnima.

„Zelenilo vašeg kraja mi se jako dopada i paše mi. U Makedoniji preovlađuju oker i crvenkaste boje, jer je kod nas malo sušnije područje. Brankovina, kao rodno mesto Desanke Maksimović ostavilo je poseban utisak na mene. Ceo taj kraj je nataknuta priroda i želeo bih, ako Bog da, da to u budućnosti i naslikam“, istakao je Angel Gavrovski. On se zahvalio svima koji su došli na otvaranje izložbe i na taj način mu ukazali počast kao umetniku i čoveku, i izrazio nadu da će se sa tom istom valjevskom publikom ponovo uskoro sresti.

U ime Grada Valjeva obratio se Dejan Bogojević, član Gradskog veća zaduženog za pitanja kulture, ocenivši izložbu Gavrovskog kao izuzetno dobru likovnu izložbu u okviru 32. Tešnjarskih večeri

„Tešnjarske večeri ove godine, kao i prethodnih godina, imaju niz značajnih i zanimljivih programa različitog karaktera, a likovne izložbe, posebno ova večeras, spadaju u nešto što je dragoceno“, naglasio je Bogojević.

U muzičkom delu programa otvaranja izložbe nastupili su profesori Andrijana Božić – klavir i Pavle Čanić – violina. Ovaj profesorski duo odsvirao je numere „Song from a Secret Garden”, norveškog kompozitora Rolfa Lovlanda i „Čardaš“, italijanskog kompozitora Vitoria Monta.

Angel Gavrovski rođen je u selu Žilče, Tetovo, u Republici Makedoniji. Diplomirano je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića i Zorana Petrovića. Pored slikarstva i grafike, radi ikonografiju poštujući tradicionalni vizantijski stil. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u rodnoj mu Makedoniji, potom Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Kubi. Od 1971. godine učestvuje u radu brojnih domaćih i internacionalnih likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije od 1969. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.