Nekoliko potrošačkih saveta

imageZavršetkom sezone godišnjih odmora i đačkog raspusta nastupa period kupovine odeće, obuće i drugih potrebština sa oznakom jesen-zima. I pored sve skromnijih kućnih budžeta, zadovoljstvo nabavkom novog prisutno je sve do trenutka kad se primeti da kupljena stvar ima nedostatak koji nije mogao biti uočen prilikom kupovine, odnosno koji se pojavio njenom upotrebom.

U takvim situacijama građanin kao potrošač treba najpre da se obrati trgovcu i da mu uz priloženu kopiju računa izjavi reklamaciju sa zahtevom da uočeni nedostatak otkloni opravkom o svom trošku, zamenom za ispravan proizvod ili vraćanjem celokupne sume uplaćenog novca.
Trgovac je dužan da reklamaciju uredno zavede, da potrošaču izda potvrdu o tome i da mu u roku od osam dana pisanim putem odgovori da li je prihvata ili je smatra neosnovanom. Trgovac je takođe dužan da nedostatak (nesaobraznost) robe otkloni u roku od 15 kalendarskih dana, osim kod tehničke robe i nameštaja gde je propisan rok od 30 dana.
Kada se dogodi da trgovac reklamaciju ne prihvati, odnosno odbije je sa obrazloženjem da je neosnovana, potrošač ima mogućnost da se za savet i pomoć u rešavanju spora obrati nekom od udruženja potrošača jer ona zbog toga i postoje. U nekim situacijama može da angažuje i tržišnu inspekciju. Dalji tok rešavanja spora odvija se prema odredbama Zakona o zaštiti potrošača s krajnjim ciljem da on bude ekonomski obeštećen od strane trgovca.
U uslovima koji vladaju na domaćem tržištu roba i usluga za ličnu i porodičnu potrošnju prisutan je povećan rizik od kupovine loših proizvoda, nepravičnih ugovornih odredaba i nepoštene poslovne prakse trgovaca koji su tome skloni. Zato je poželjno da naši sugrađani, pre odlaska u kupovinu, imaju u vidu sledeće:
– Pre odluke potrošača da kupi neki proizvod, trgovac je dužan da ga na jasan i razumljiv način obavesti o osnovnim svojstvima tog proizvoda, o svojim obavezama u slučaju nesaobraznosti i o načinu rešavanja eventualnog spora;
– Trgovac je dužan da prilikom sopstvenog prevoza, prodatu robu isporuči potrošaču u njegovom stanu/kući, a ne ostavljanjem ispred ulaza ili na nekom drugom mestu;
– Prilikom kupovine preko interneta (On line) ili nekog drugog sredstva komunikacije na daljinu, kao i prilikom kupovine van poslovnih prostorija trgovca (promocije i slično), trgovac je dužan da potrošaču uz ugovor preda i propisani obrazac za odustanak od te nabavke, na šta ima pravo bez obrazloženja zbog čega se predomislio.
Osim navedenog, postoji niz drugih mogućnosti povećanog opreza prilikom kupovine, ali je bitno sledeće: kada nastane problem, nemojte gubiti prisebnost, ne prepirite se sa trgovcem, nemojte mu pretiti tužbom već postupite po ovim savetima uz dobru staru izreku da lepa reč i gvozdena vrata otvara.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.