Konačno čišćenje brane na Gradcu

imagePosle devet godina počelo je konačno čišćenje velike brane na reci Gradac od nagomilanih nanosa mulja, šljunka i granja, koje je više puta bilo odlagano. Izvođači radova su konzorcijum valjevske firme “Kej” i beogradskog „ES Energo-Servisa”

Ova dva preduzeća, kako je rečeno, treba da očiste oko 7.000 kvadrata akumulacije na brani. Visina taloga koji treba da očiste, kako je procenjeno, je oko dva metra dubine, tako da će se odstraniti od 12 do 13 kubika otpada. Talog treba da bude odvežen u bazu preduzeća “Kej” u Beloševcu.
Inače, veliku betonsku branu na Gradcu do pre nekoliko godina održavalo je JP „Srbijavode” i očistilo ju je samo par puta, poslednji put 2009. godine i to pošto je došlo do ekološkog incidenta kada je jedan nesavesni građanin samoinicijativno podigao ustave.
Poslednji planirani radovi na čišćenju ove brane bili su predviđeni za prošlu godinu, kada je u budžetu opredeljeno deset miliona dinara, ali su oni odloženi za avgust ove godine.
Rok za izvođenje čišćenja brane je 40 dana. Njihova vrednost je 3,6 miliona dinara, bez uračunatog PDV-a. Naime, toliko je iznosila ponuda “Keja” i “ES Energo-Servisa”, koja je bila najpovoljnija od pristiglih sedam.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.