Automatska odbrana od grada tek od sledeće sezone

imageAutomatski sistem protivgradne odbrane Srbije zaživeće tek sledeće sezone odbrane od grada i to kao pilot projekat na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Automatski system u praksi znači da prestaje potreba za protivgradnim strelcima.

Kako je najavljeno, ovaj sistem će najpre će biti instaliran u Radarskom centru Valjevo koji brani teritoriju Bogatića, Vladimiraca, Koceljeve, Krupnja, Loznice, Ljubovije, Malog Zvornika, Šapca, Valjeva, Lajkovca, Mionice, Osečine, Uba i Obrenovca. Reč je ukupnoj površini od skoro 590.000 hektara, a država je procenila da ovaj deo Srbije trpi najveće štete od grada, što se izuzetno pokazuje ove sezone, kada grmljavinu imamo svaodnevno, a gradonosne padavine su bile rekordne.
Međutim, kako saznajemo, automatski system protivgradne odbrane biće u primeni tek od sledeće sezone, pošto je potvrđeno da će njegova instalacija na području Radarskog centra Valjevo početi u naredna dva meseca. “U naredna dva meseca mislimo da će se okončati sve potrebne procedure i da će se krenuti sa realizacijom nabavke. Nadamo se da će do naredne sezone biti urađeno dosta toga i da će se krenuti sa radom sa autamatskim lanserima na ovom području“, rekao je kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ.
Po njegovim rečima, ovaj Radarski centar je do sada u ovoj sezoni odbrane od grada imao čak 25 dana potencijalno gradonosne oblačnosti, zbog čega je utrošeno 1.018 protivgradnih raketa. Lane u isto vreme na ovom području bilo je tek 9 takvih dana, sa utrošene 362 rakete, što dovoljno govori koliko je ova godina rekordno nestabilna.
Načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ potvrđuje da će novi sistem protivgradne strelce praktično poslati u “penziju”. “Za rad automatskih lansera nije potrebno angažovanje strelaca. Sigurno je da će naredna godina biti prelazni period, kada će se i raditi sa automatskim lanserima, ali će ostati i određen broj klasičnih lansirnih stanica sa strelcima”, objašnjava Babić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.