Žene u muškom društvu 3

imageU svet privatnog biznisa, Ljiljana Stanojević, s kojom pričamo u okviru našeg projekta “Žene u muškom društvu”, ušla je 1991. godine, u vreme raspada države i dok joj je suprug bio na ratištu, dakle u okolnostima kranje nepovoljnim ni za već uspostavljeno poslovanje, a kamoli za nove poslovne ideje.

“Zaista, trebala je praktično luda hrabrost da se u to vreme napusti društvena firma u kojoj sam imala dobru poziciju, ali pokretao me je ogromni entuzijazam i samopouzdanje, jer je znala sve o poslu vijačne robe za industriju, što je delatnost moje firme već 27 godina. Danas, naši najznačajniji kupci i korisnici su proizvođači elektroenergije, aviona, kamiona, traktora, elektromotora, kočnica, pneumatičnih i hidrauličnih elemenata, pumpi, uređaja za domaćinstvo. Kao osnivač i direktor preduzeća, najponosnija sam na opstanak svoje firme i nakon svih turbulentnih dešavanja i gašenja ključnih kupaca u metaloprerađivačkoj industriji, stalno rukovodeći se maksimom poštovanja zahteva kupaca, etičkog kodeksa i društveno odgovornog poslovanja”, priča vlasnica preduzeća “Stanojević”.
Kao ambasadorku ženskog preduzetništva u Srbiji, dobitnica nagrade za društveno odgovorno poslovanje i nagrade za naj-ženu preduzetnicu, Ljiljana Stanojević je kao mentor i savetodavac držala obuke za mlade kroz koje je prošlo više od 50 mladih, potencijalnih preduzetnika i preduzetnica. Kako kaže, osnovni cilj njenog mentorskog rada bio je da mlade ljude uvede u razmišljanje ne samo kako će početi svoj biznis, nego kako bi njihov posao trebao da izgleda i nakon nekoliko godina rada.
“Žene koje odluče da uzmu sudbinu u svoje ruke i upuste se u svet preduzetništva treba da budu spremne na stalnu akciju i aktivnost, da najpre naprave svoje ciljeve i planove, radeći sada ali stalno gledajući u budućnost. Jako je važno voditi računa o svom vremenu, dobro upravljati njim. Dok se vodi račun o svojoj porodici, neophodno je u isto vreme ulagati i u sebe, stalno razmišljajući da posao koji rade vole i da u njemu treba da uživaju, a ne dag a doživljavaju kao teret. Moraju biti spremne i fizički i psihički na sve izazove, kao i na svakodnevno donošenje odluka”, savetuje Ljiljana Stanojević.
Savetujući buduće preduzetnice, vlasnica preduzeća “Stanojević”, napominje da je važno da reč ,,čekam posao “ zamene sa ,,tražim posao”. Ključna reč kod preduzetnika je ,,akcija” i na to preduzetnice moraju da budu spremne uvek.
“Ideja o poslu kojim se bavite je najvažnija i o tome stalno treba razmišljati, bez obzira da li ste trenutno na svom random mestu ili nešto drugo radite. Tako radim i dan danas i ponovo bih, birajući svoje profesionalno opredeljenje, bila preduzetnica”, zaključuje naša sagovornica.

*Projekat “Žene u muškom društvu” Vamedia realizuje u saradnji i uz podršku sa gradom Valjevom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.