Naše šume

      Нема коментара на Naše šume

imageNedavno je obeležen značajan jubilej , 100 godina pošumljavanja Srbije I 118 godina Šumske uprave Valjevo. Vreme velikog pošumljavanja daleko je iza nas , a Srbija sada ima 30% površine pod šumom.

Velike akcija pošumljavanja odavno su ostale iza nas , a poslednjih goidna najveća akcija sprovedena je 2007. Godine iz NIP-a kada je pošumljeno oko 10 000 hektara. Ipak srpske šume nalaze se na ozbiljnom udaru klimatskih promena . Na ovu činjenicu početkom godine ukazao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekavši da je područje jugoistočne Evrope, u kojem se nalazi i Srbija, jedno je od najugroženijih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačne količine padavina u našoj zemlji.
Jedno od tri domaćinstava u svetu (2,4 biliona ljudi) koristi drvo za grejanje, spremanje hrane i druge potrebe. U Srbiji je grejanje na drva sasvim normalna I učestala pojava.
U maju ove godine na sastanku ministara Srbije I KIne ministar za ekologiju I zaštitu životne sredine Goran Trivan pozvao je zemlje regiona da se pridruže inicijativi Srbije za pošumljavanje ovog područja, a Kinu da istu akciju pokrene na globalnom nivou.
U svetlu ovih informacija Srbija je nedavno obeležila 100 godina pošumljavanja, a sa tim datumom istovremeno je Šumska uprava Valjevo obeležila 118 godina svog rada. Tim povodom na Maglešu održan je skup na kom se razgovaralo o pošumljavanju I šumama Srbije I valjevskog kraja. Zvanični podaci govore da Srbija trenutno ima 30 odsto površine pod šuma, a nacionalnom strategijom pošumljvanja teži se da se taj procenat poveća na oko 42 odsto do 2050. U Srbiji je pošumljeno 2.254.000 hektara, a u šumama je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih.
Šume Srbije važne su I zbog klimatskih promena I kao energetski resurs , ali se sve češće pominju I kao mogućnost za razvoj turizma I samim tim I novozapošljavanja.

image Od 1900 godine pa do danas na području ŠG „Boranja" pošumljeno je oko 6 000 hektara.
U poslednjih 10 godina, odnosno, u periodu od 2008 do 2017 godine zasadjeno je 900 000 sadnica, odnosno pošumljeno 722 hektara.
Za 2018 godinu planirana je sadnja 266 000 sadnica sa kojima će biti pošumljena 134 hektara.
Vrste sa kojima su vršena pošumljavanja su: crni i beli bor, smrča, topola, javor, jasen, lipa bagrem, strobus, duglazija, divlja trešnja, ponderoza pa i crni orah.
-Redovno su vršene konsultacijije u vezi pošumljavanja sa stručnjacima kako iz zemlje tako i iz inostranstva…
„Dugujemo veliku zahvalnost kolegama koji su započeli pošumljavanje 1918 godine. Tada, kada je šuma bilo poprilično više nego sada, kada su se šume još uvek krčile, naše kolege su imale svest o značaju onoga šta rade. Na ovom području, medju prvima u Srbiji, započelo je pošumljavanje…
Hvala svim generacijama koje su pošumljavale i negovale na Maglešu a i na drugim lokacijama…
No, i mi pošumljavamo, Boranja je prošle godine zasadila preko 100 000 sadnica.
Godine 1900 formirano je, na osnovu Zakona o šumama 1891 godine, dvadeset okružnih šumski uprava. Na području sadašnje Š.G."Boranja" Loznica formirane su šumske uprave u Loznici i u Valjevu.
27.juna 1900 godine, na Maglešu, valjevski šumari su ustanovili detaljnu organizaciju šumske uprave Valjevo i sačinili plan rada i zbog toga ovaj dan se može smatrati kao dan šumske uprave Valjevo“, navodi se u saopštenju Šumske Uprave.
Da li se prema našim šumama odnosimo sa odgovornošću ili pak situaciju prihvatamo samo takavom kakva jeste pitanje je za sve nas, a pošumljavanje izvesno treba da bude zadatak ne samo države u smislu pokretanja nacionalnih akcija već I svakog pojedinca pre nego se lati testere. Za početak zapitajmo se da li želimo da dišemo punim plućima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.