Moramo zajedničkom akcijom do ultrazvučnog aparata

imageSlužba ginekologije Opšte bolnice Valjevo, organizuje prikupljanje sredstava za kupovinu kliničkog ultrazvučnog aparata. Trudnice iz Valjeva trenutno putuju u Beograd kako bi uradile neophodne preglede na ultrazvučnom aparatu.

O značaju akcije koju pokreće služba ginekologije na konferenciji za novinare govorio je načelnik odeljenja ginekoogije dr Nenad Dimitrijević koji je u više navrata ponovio da je akcija po svemu otvorena i transparentna , a u cilju dobrobiti svih žena Valjeva. „Trudnice su najosetljiviji deo populacije i jedini zdravi pacijenti koji dolaze u bolnicu sa željom da svi izadju zdravi i zadovoljni. To nigde u svetu nije sasvim moguće i naš zadatak i cilj je da pokušamo da se približimo svetskim standardima po svim mogućim pitanjima.Zašto je aparat bitan? Verujem da će neki od vas postaviti pitanje zašto to radimo kada izdvajamo sredstva za zdravstveno osiguranje? I takvo pitanje je na mestu, ali mi kao lekari nemamo svojih ličnih koristi. Sa aparatom ili bez njega naša će plata biti ista. Ali mi kao lekari želimo da svim našim majkama, ženama, sestrama omogućimo bolju uslugu. Mi želimo da sprečimo situaciju u kojoj upućujemo žene u privatne ordinacije ili u Begrad, to želimo da sprečimo“, kaže dr Dimitrijević.
U Opštoj bolnici godišnje se porodi oko 1300 žena od čega je 600 iz Valjeva pa se nabavka ovog aparata zapravo ne odnosi samo na Valjevo već kako kaže Dimitrijević to je poziv za sve ostale opštine koje koriste usluge Opšte bolnice.
„Želim da shvatite da ova inicijativa nema nikakvu drugu konotaciju sem da pacijentima bude bolje. To su naši ljudi, naši sugradjani i želimo da kada dodju da se osećaju normalno u tom porodilištu. Ja znam da živimo u teško vreme gde neko uvek traži odgovor na pitanje zašto? I svi misle da iza svega stoji nekakva pozadina. Verujte mi pozadine nema nikakve sem da pokušamo da pacijentima bude bolje. Nama je taj aparat samo jedna obaveza više jer imaćemo i više posla oko edukacije kadra i oko rada na tom aparatu, ali sve to jeste u službi svih nas. Da li možemo da sedimo i čekamo da nam takav aparat dodje jednog dana iz ministarstva? Pa verujte mi bolnica svake godine piše sto zahteva ministarstvu i ništa se ne realizuje. Kao služba smo prepoznali momenat i poželeli da pokrenemo inicijativu „, rekao je dr Dimitrijević.
On napominje da bi bilo sramota da s obzirom da ima 185 000 ljudi koji imaju nekog u porodici ženskog pola da sama akcija ne uspe. Svako ko želi može da pomogne . „Aparat košta 70 000 evra i to je klinički aparata koji pokriva sve naše potrebe. Nije to jedino što fali bolnici , ali zamajac je da krenemo od neophodnog . Ako bi ova akcija uspela onda bismo nakon svake nove stvari koja je došla organizovali konferencije da iznesemo podatke šta smo uradili. Iza akcije stoji grad što je jasna poruka da se ne radi ni o kakvim budalama već o ozbiljnim ljudima koji žele da rade na dobrobit svojih sugradjana. Ideja je krajnje pozitivna otvorena i čista i ja se nadam da če je tako svi i razumeti“, objašnjava dr Nenad Dimitrijević.
Načelnik ističe da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o načinu na koji se mogu donirati sredstva, a da će sama služba videti koji je pravno način najvaljaniji. „Najvažnije je da će novac namenski biti trošen da se vide svi tokovi novca. Trenutno je taj segment u razradi , a najvažnije je da imamo dobru volju , veliku želju i da se nadamo da ćemo uspeti“, dodaje Dimitrijević koji naglašava i da trenutno trudnice bivaju upućene u Beograd na snimanje.
Grad Valjevo podržava akciju službe ginekologije Opšte bolnice, a gradonačelnik Slobodna Gvozdenović na konferenciji za novinare rekao da će grad učiniti sve da ova akcija bude uspešna. „Podržavamo ovu akciju jer je ona od velikog značaja za sve žene u našem gradu , prvenstveno za trudnice kako bi se eventualne anomalije otkrile na početku trudnoće. Ovakve akcije praksa su svuda u Evropi. Stoji činjenica da ministarstvo ne može svima izaći u susret , ali to je višedecenijski proces. Ovde je bitan aparat i otkrivanje tih anomalija kako bi se dijagnostika podigla na jedan viši nivo. Čeka se izmena zakona koji će možda omogućiti lakše nabavke aparata, ali to ne možemo da čekamo jer rad i život koji se odvija na odeljenju to traži od nas sada“, rekao je Gvozdenović.
Ekspertski ultrazvuk zakazuje se do 25 nedelje trudnoće , a kako se moglo čuti postoje trudnice koje po mišljenju lekara ne bivaju upućene u Beograd pa je nabavka ovog aparata neophodna kako bi sve bile obuhvaćene pregledom i kako bi se eventualne skrivene anomalije otkrile blagovremeno . „Mi želimo da naše trudnice iako ne žive u Nemačkoj jednog dana imaju tretman kao da žive tamo. Aparate treba zanavljati i tehnologija neprestano napreduje . Nije ovo malo novca i ne očekujemo da to bude jedan donator, ali se nadamo da ćemo zajedničkim snagama uspeti da aparat kupimo. Bolnica nema novca da bi učestvovala, ali nam daje otvorene ruke da možemo nešto da uradimo. Ali kada zavisite od sredstava koje dobijate onda mi moramo ići na ovaj način. Mi moramo ići na to da više učimo i bolje radimo. Mi kao lekari takodje neprestano učimo. Onaj lekar koji misli da je sve naučio i završio zaista je karijeru završio,“ zaključio je Dimitrijević.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.