Krivična prijava i za tehničara u JKP Vodovod

imagePripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije.

U sklopu ovih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi…

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, podneli su krivičnu prijavu protiv 64-godišnje Šapčanke, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba poverenja.

Ona se tereti da je, kao staratelj jednom muškarcu, 2016. i 2017. godine, u više navrata sa njegovog tekućeg računa i bez njegove saglasnosti podigla 331.235 dinara, koje je iskoristila za svoje potrebe.

Takođe je, kako se sumnja, podigla i 10 čekova u iznosu od 50.000 dinara.

Na ovaj način štićenika je oštetila za 381.235 dinara, za koliko je sebi i pribavila protivpravnu imovinsku korist.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetpetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On se sumnjiči da je, lažnim prikazivanjem činjenica o svojoj finansijskoj situaciji i kreditnoj sposobnosti, u toku februara i marta 2017. godine zahtevao i dobio četiri kredita kod više poslovnih banaka, u ukupnom iznosu od 5.672.500 dinara. Nakon dobijanja kredita i podizanja novca sa tekućih računa banaka on je, kako se sumnja, napustio teritoriju Srbije, a poslovne banke na ime duga oštetio za 6.480.925 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv pet osoba iz Valjeva, od kojih je jedna žena, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanja isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Sumnja se da su četvorica osumnjičenih, od 2016. do 2018. godine, u najvećem broju slučajeva od 51-godišnje žene, nabavljali falsifikovane diplome po ceni od 350 do 400 evra po diplomi, koje su potom koristili za zaposlenje.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv tehničara vodovodne mreže u JKP „Vodovod-Valjevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, izazivanje opšte opasnosti, ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom i nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

On je, kako se sumnja, početkom marta ove godine, koristeći radne mašine svog preduzeća izvršio priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu zemljišnu parcelu – plac vlasništvo jednog muškaraca iz Valjeva. Za ovu uslugu je od njega naplatio 700 evra koje je zadržao za sebe, a za navedeni iznos oštetio JKP „Vodovod-Valjevo“, koje je ovlašćeno za izvođenje navedenih radova.

PU

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.