Gradjani nisu dovoljno obavešteni

imageGradjani uglavnom nisu obavešteni o javnim uvidima u urbanističke planove grada, tvrdi odbornik Rafailo Mitrović. Na konferenicji za novinare Mitrović ukazao na probleme stanara sokačeta kod Nušićeve ulice.

Nezavisni odbornici u Skupštini grada Snežana Spajić i Rafailo Mitrović na konferenciji za novinare ukazali na manjkavosti procedura koje omogućavaju javni uvid u urbanističke planove. On podseća da je Zakonom predvidjena mogućnost uvida u planski akt koji je u pripremi za usvajanje. „Nakon javnog izlaganja održava se javna rasprava a o ovoj proceduri gradjani se obaveštavaju oglasima na sajtu i pisanim medijima. Ali mi smatramo da to nije dovoljno. Gradjani najčečće ne znaju ništa o tome. Zato smtramo da bi svaki gradjanin ukoliko se razmatra urbanistički plan njegove MZ ili dela grada trebalo da na kućnu adresu dobije obaveštenje o tome kako bi mogao blagovremeno da reaguje. Tada se ne bi dogadjalo da dolazi do problema“, kaže Rafailović i ukazuje na probleme gradnje višespratnice u Pop Lukinoj, farme u Ulici Boška Stojanovića.
On kaže da su im se obratili stanovnici sokačeta kod Nuđićeve ulice zbog nastalih problema jer je u toku gradnja višespratnice u Pantićevoj ulici, a gradilištu se upravo pristupa kroz pomenuti sokak. „To sokače su oni sami gradili i ono predstavlja pristup njihovim individualnim objektima. Rekli su nam da gradilište nije pravilno obezbedjeno, gradjevinski materijal se lageruje na samom prolazu što im onemogućava pristup kućama. Obraćali su se gradjevinskoj inspekciji , ali po njhovim prijavama nije postupano jer nepravilnosti i smetnje nisu otklonjene. Trenutno u samom prolazu u sokako parkiran je bager, a kolovozni zastor je potpuno uništen prolaskom mašina. O vremenu javne rasprave kada je donošen planski akt tog dela grada nisu bili obavešteni niti su znali za mogućnost gradnje objekta“, ispričao je novinarima Mitrović probleme ovih gradjana.

image On dodaje da gradjani takodje nisu znali da sadašnji prolaz širine tri metra koliko je bio kod njih urbanističkim planom je predvidjena širina oko 4 metra. „To je na uštrb njihovih parcela za šta nije vodjen postupak eksproprijacije niti oduzimanja prava gradjevinskog zemljišta. Sve su to informacije koje nisu dobili i zato smo mišljenja da je neophodno da gradjani budu ipak bolje obavešteni o planskim aktima kako se ovakve stvari ne bi dešavale“, zaključio je Mitrović.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.