Valjevu za ponos mladi naučnik dr Ružičić

imageNivo naslaga kalcijuma u arterijama može biti ključan za srčana oboljenja kod žena, dokazao je u svojoj doktorskoj disertaciji mladi naučnik iz Valjeva dr Dušan Ružičić. Mamografski pregled može da pomogne u proceni rizika, tvrdi najmladji doktor nauka u valjevskoj bolnici.

Sa samo 33 godine dr Dušan Ružičić postao je najmladji doktor nauka u valjevskoj bolnici, a njegova doktorska disertacija praktično je inovativno otkriće koje može pomoći u ranom otkrivanju rizika od in farkta kod mladje ženske populacije.
Najpre su američki kardiolozi došli do zaključka da mamografski pregled može da pomogne u proceni rizika od srčanih oboljenja kod žena, a dr Ružičić je otišao korak dalje u naučnom istraživanju dokazavši da postoji povezanost arterijskih kalcifikacija (naslaga kalcijuma) dojke sa težinom koronarne arterijske bolesti kod žena starijih od 45 godina.
Zahvaljujući njegovoj skali procenu je moguće izvršiti u najranijoj fazi.
“Tema mog doktorata je multidisciplinarna, jer se bavila sa do sada dve međusobno nepovezane oblasti, a to su patologija onkologije i kardiologija. Mamografija kao skrining metod u prevenciji karcionama dojke predstavlja široko prihvaćenu metodu u svetu, a vaskularna kalcifikacija dojke predstavlja uzgredan nalaz na mamografiji, ali to do sada nije dovođeno u vezu. Mi smo želeli da ispitamo da li arterijska kalcifikacija korelira sa težinom koronarne bolesti, kako bi blagovremeno otkrili pacijentkinje sa povišenim rizikom za neki neželjeni kardiovaskularni događaj”, kaže o svojoj disertaciji dr Ružičić.
Istraživanje koje je radio sa timom kolega iz Opšte bolnice Valjevo i Medicinskog fakulteta u Beogradu, pokazalo je da postoji značajna povezanost arterijske kalcifikacije i rizika srčane bolesti.
“U praksi, to znači da ako prilikom rutinske mamografije primetimo žene sa izraženim naslagama kalcijuma u arterijama dojke, ima smisla da ih uputimo na dalja kardiološka istraživanja, kako bi predupredili, na primer, infarkt miokarda. Pacijentkinje koje dolaze na mamograf ne moraju da imaju kardiološke tegobe, kao što je bol u grudima ili zamor, ali ako vaskularna kalcifikacija na našoj “skali” ima rezultat veći od 1,5, dokazali smo da postoji značajan rizik za njih”, kaže dr Ružičić.

image Ružičićeva studija u celosti će biti sprovodjena u valjevskoj bolnici , a njegov rad I istraživanje objavljeno je u dva prestižna medjunarodna naučna časopisa:“Clinical Radiology” i “Health Care for Women International”.
“Do sada smo mamografijom imali amo skrining karcinoma dojke kod žena, a sada ćemo moći da u toku mamografije dodatno kod tih žena identifikujemo i tešku koronarnu arterijsku bolest koja protiče podmuklo, bez ikakvih simptoma, a samim tim i bez adekvatnog lečenja”, objašnjava Ružičić.
Na predstavljanju njegove doktorske disertacije izveden je zaključak da će kod 88 % žena zahvaljujući radu dr Ružičića procene biti izvedene u najranijem periodu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.