Rade usmeno, a naplaćuju novcem konkretno ?

imageVeć osam meseci tri člana Komisije za praćenje javnih nabavki primaju naknadu za rad u Komsiji , a da pritom ništa ne potpisuju. U zvaničnom odgovoru grada Vamediji se navodi da komisija radi samo usmenim putem. Kako onda naplaćuju naknadu? Usmeno?

 

Odlukom kolegijuma prošle godine je oformljena Komisija za praćenje javnih nabavki. U toj komisiji su predsednik Mihailo Milutinović, članovi Miroslav Pimić I Nikola Radojičić. Rešenjem o osnivanju Komisije odredjena je I naknada za rad Komisije I to : predsednku 3000 dinara po održanoj sednici , a članovima po 2000 dinara po održanoj sednici.

 

image Ova Komsija kako se moglo čuti još prošle godine prati , nadzire I kontroliše svaku javnu nabavku . U izjavi listu Napred, predsednik Komisije Milutinović navodi čak da su neke javne nabavke obustavljene i vraćene na početak jer po njihovom mišljenju nisu dobro uradjene. „Mi ispitujemo i javne nabake unazad dve godine jer su i tu uočene nepravilnosti“, izjavio je Milutinović.
Ove izjave bile su povod da Vamedia shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja zatraži rešenja o obustavljanju javnih nabavki, mišljenja Komisije na osnovu kojih su neke raspisane I odobrene , a neke skinute ili obustavljene. Ta rešenja svakako su dokaz postojanja odredjenih smetnji za realizaciju javnih nabavki ili kršenja propisa , zakona I pravila tokom sprovodjenja javnih nabavki. Ovako definisane procedure morale bi biti napisane I potpisane.

 

image Ipak, grad je odgovorio sledeće:
“Ovim zahtevom ste tražili izveštaje I rešenja Radne grupe za praćenje javnih nabavki, počev od dana obrazovanja Radne grupe. Obaveštavamo Vas da ti izveštaji ne postoje u pisanoj formi, a Ovlašćeno lice je obavešteno od predsednika I članova Radne grupe da oni usmeno I na sastancima obaveštavaju Gradonačelnika o praćenju sprovodjenja svih postupaka javnih nabavki”.
Dakle, ne postoji nijedan jedini dokaz da je ova Komisija bilo šta radila u proteklom periodu. Ne postoji dokaz da je ova Komisija , Radna grupa, sugerisala bilo šta vezano za javne nabavke. Ne postoji nijedan dokaz o valjanosti rada ove Komisije?
To takodje znači da ne postoji nijedan dokaz da je Komisija zasedala? To takodje znači da je licima koja raspisuju javne nabavke isključivo usmeno sugerisano postupanje. Zašto? Da li iz razloga što Komisija nije legitimna? Medju brojnim pitanjima najvažnije je pitanje odgovornosti. Ako ne postoji nijedan papir koji je neko potpisao, kako se ta lica mogu pozvati na odgovornost ukoliko njihov rad bar jednom ne bude u skladu sa zakonom? Nikako.

 

image Ipak naknada je legitimna I za nju postoji rešenje. Nejasno je kako se ona isplaćuje jer ne postoji dokaz da je Komisija zasedala. Istovremeno jasno se navodi da Komisija samo usmeno radi I usmeno saopštava gradonačelniku šta je dobro , a šta lose. Ukoliko je loše I gradonačelnik reaguje ko je odgovoran?
Odgovoran je gradonačelnik ukoliko je on zatražio obustavu javne nabavke ili sugerisao način njenog sprovodjenja. Pa gde je tu Komisija?
Očigledno nigde. Na sudu ili pred drugim organima ne moguće je dokazati šta je ko rekao I da li je rekao. Ukoliko takva situacija jednom nastane , Komisija će tvrditi jedno, a gradonačelnik drugo. Da li se razgovori snimaju? Ne.
Komisiju je osnovao Kolegijum koji nije zakonsko telo koje može bilo šta potpisati tako da na kraju sve potpisuje gradonačelnik Gvozdenović . Izmicanje od odgovornosti je više nego jasno. Na kraju sve će biti na teretu Gvozdenoviću. Ali, je trenutno na teretu gradjanima Valjeva koji pune budžet I plaćaju Komisiju. Da li bi onda mogli biti plaćeni na isti način? Možda po principu : “Dodjem ti”.
Pa kakva je to Komisija onda? Kukavičje jaje u redovima vladajućeg SNS-a? Ili samo talenat pojedinaca u Komisiji?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.