Obdaništa će biti, samo treba vremena I dece

imageKako se moglo čuti prilikom posete ministra prosvete Mladena Šarčevića Valjevu u staroj šestoj školi biće smešteno obdanište. Ostalo je nejasno koji su vremenski rokovi za to , ali I šta sa polovinom objekta koji će biti realan višak prostora?

Po podacima iz septembra 2017. godine u osam gradskih vrtića boravilo je oko 2.500 dece, a tih dana po podacima Predškolske ustanove pridružila su im se još 482 vršnjaka. PU je saopštila da za 235 mališana nije bilo mesta.
Kako se tada moglo čuti već je uradjen projekat za nadogradnju obdaništa Bambi I izgradnju manjeg objekta pored Bambija.”Investicija vredna 180 miliona dinara, kako kaže, rešava problem nedostatka prostora „tako da više nijedno dete u Valjevu neće ostati neupisano“, rekao je tada direktor PU Zlatomir Marković.On je tada najavio I da će gradnja početi već ovog proleća kako bi na jesen 2019. godine novo obdanište bilo useljeno.
Proleće je došlo I prošlo , a od početka radova nije bio ništa.
Ministar prosvete Mladen Šarčević je prilikom posete Valjevu novinarima rekao da će stari objekat šeste škole biti rekonstruisan u novo obdanište, a objekat Bambija nadogradjen.
Relani rokovi za ovakvu investiciju nisu navedeni niti se govorilo o vrednosti investicije. Da bi se bilo šta uselilo u staru školu neophodno je da se uradi idejni projekat, a potom I glavni projekat rekonstrukcije prostora. I za jedno I za drugo neophodno je da budu izabrani izvodjači odnosno projektanti u ovom slučaju, dakle dva tendera. Kako bi se projekat uradio neophodno je da se ostavi vreme za realizaciju. Potom biće potrebno još tendera kako bi se radovi započeli, a najpre da u budžetu bude opredeljen iznos kojim će se sve navedeno finansirati.
Tek tada dodći ćemo do činjenice da u ogroman objekat šeste škole treba da smestimo 235 dece. U staroj šestoj školi učilo je I do 800 djaka. Sve I da natalitet poraste, što ne predvijdaju da će se desiti ni sociolozi niti statističari, pa se broj dece udvostruči , šesta škola biće u većem delu prazan objekat. Neko bi mogao reći da se radi o traćenju prostora naročito ako se uzme u obzir činjenica da će objekat Bambija biti nadogradjen, što je takodje najava ministra , a po predlogu valjevskog SNS-a.
Dakle shodno izjavama koje su se mogle čuti neće biti u pitanju dodatnih 2000 kvadrata već dvostruko više.
U ovoj sjajnoj ideji nedostaju samo deca.
U Valjevu je 17.04.2012. godine svečano otvoren objekat obdaništa Vidra sa preko 2000 kvadrata I kapacitetom od 400 dece. Bio je to samo jedan od 4 projekta koja su u Valjevu realizovana u okviru programa Podrške gradjevinskoj industriji koji je sprovodilo Ministarstvo za ekologiju, rudarstvo i prostorno planiranje. Svečanom otvaranju su prisustvovali Ministar prosvete Žarko Obradović i Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić, a vrednost investicije bila je oko 200 miliona dinara.
Prvi put u javnosti ideju da bi obdanište moglo biti smešteno u staroj šestoj školi izneo je svojevremeno tadašnji gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić uz predlog da se u istom prostoru nadje još nekoliko stvari. Od ove ideje se, kako je kasnije objašnjeno, odustalo zbog nerentabilnosti I neisplativosti s obzirom da Valjevo nema dovoljan broj dece za kapacitet objekta.
Nerenatabilnost se ogledala pre svega u tome da adaptacija istog objekta košta malo manje od izgradnje novog, a iza svega ostaje činjenica da će ukoliko ideja bude realizovana troškovi grejanja I održavanja ogromnog prostora biti takodje prevelik “zalogaj” za grad te I da bi to moglo dovesti do povećanja cene usluga obdaništa.
Ipak, sada kako stvari stoje sve što je smatrano nerentabilnošću više nije nerentabilno. Na osnovu onog što je rečeno može se zaključiti da grad ima novca da finansira funkcionisanje I održavanje novog prostora pa I da će verovatno broj dece narasti do te mere da će proctor biti popunjen I samim tim više nego isplativ kao investicija.
Vreme za realizaciju?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.