Malina po ceni od 100 dinara

imageProsipanje maline od strane ariljskih proizvodjača proizvelo je dogovor o daljem otkupu maline po ceni od 125 dinara. Ipak u valjevskom kraju malina se otkupljuje po ceni od 100 dinara za kilogram.

U trenutku kada je cena maline u pojedinim delovima Srbije pala i ispod 80 dinara za kilogram malinari su najavili radikalan protest . Na najavu protesta reagovao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pa su agencije ubrzo pronele vest da je postignut dogovor da otkupna cena ne bude niža od 125 dinara za kilogram.
U valjevskom kraju malina se pak od početka sezone otkupljuje po ceni od 100 dinara za kilogram dok je nešto viša cena za poluorgansku ili organsku malinu gde se kreće do 150 dinara za kilogram.
Prosečna cena jednog berača je 2 000 dinara dok domaćin uglavnom obezbedjuje doručak i ručak , a ukoliko je neophodno i noćenje tada je uključena i večera. Domaćinstva koja imaju veće zasade maline izdvajaju i prilične iznose za ishranu berača tako da u ukupnom koštanju računica pokazuje da berač košta i do 3000 dinara dnevno.
Malinari su u više navrrata do sada iskazali nezadovoljstvo ovogodišnjom cenom, a sve veći broj njih govori o tome da se sve manje isplati gajenje ovog voća. Istini za volju malina više u valjevskom kraju ne doživljava ekspanziju kao što je to bio slučaj nekih ranijih godina kada su zasadi i na manjim parcelama bivali podizani gotovo preko noći. Tada je malina bila ozbiljan prihod brojnim gradskim domaćinstvima odnosno svima onima koji raspolažu nekakvim imanjem u valjevskim selima.
Valjevo je , pokazuju činjenice, u jednom periodu ozbiljno kuburilo i sa hladnjačama pa je cenu otkupa diktirao mali broj otkupljivača koji su mahom dolazili iz drugih krajeva Srbije, a neretko i iz Bosne.
Sve ove činjenice spojene sa lošom infrastrukturom sela , smanjenjem broja domaćinstava u selima polako nas uvode u činjenicu da se o malini više ne govori kao ranijih godina.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.