Dovoljno mesta za upis

imageMala matura za svršene osnovce ove godine biće održana 18. , 19. i 20. juna . U Školskoj upravi kažu da je predvdijeno dovoljno mesta za upis svih.

U prethodnom periodu , tačnije u aprilu održan je probni prijemni ispit za osnovce u okviru kog su deca mogla da se upoznaju sa procedurama ispita, a nakon ispita izvršena je analiza ispita kako bi i nastavnici i deca znali kakvog su nivoa znanja i na kojim oblastima je neophodno dodatno raditi.
„Vć 26. maja održani su ispiti za odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, od 1. do 3. juna u Muzičkim školama, 2. juna u matematičkim odeljenjima i u filološkim odeljenjima 2. i 3. juna, dok su konačni rezultati bili 8. juna. Ovi ispiti bili su za decu za posebna odeljenja , učenike sa posebnim sposobnostima. Ukoliko učenici nemaju pedeset poena bez obzira na ishod ispita ne mogu se upisati“, rekla je načelnik ŠU Zorica Jocić.
Završni ispit za sve ostale biće održan 18. juna od 9 do 11 časova kada učenici rade test iz srpskog jezika, 19. juna u istom vremenskom intervalu biće realizovan test iz matematike, a kombinovani test 20. juna u istom vremenu. Kombinovani test sadrži pitanja i zadatke iz pet nastavnih predmeta. „Već 22. juna biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, a 28. juna i konačni rezultati. Za naredna dva dana 29. i 30. juna je vreme za popunjavanje liste želja koju potpisuje roditelj ili zakonski zastupnik. Jako je važno da roditelji i deca dobro procene mogućnosti i na taj način naprave listu želja na koju mogu upisati 20 želja. Praktično to znači da ako je godinama unazad za upis na odredjeni smer bilo potrebno minimum 80 poena logično je da dete koje nema taj broj poena ima recimo 60 ne treba da napiše taj smmer medju prvim željama jer je prolaz težak. Procena je važna jer se želje kasnije ne mogu menjati. Osmog jula je objavljivanje zvaničnog rasporeda po školama i obrazovnim profilima“, kaže Jocić.
Za svu decu koja iz nekog razloga nisu u mogućnosti da polažu ispit onog dana kada je predvidjeno uz obavezno prijavljivanje situacije njima će u avgustu biti omogućeno polaganje.
Na završnom ispitu učenik može ukupno da osvoji 40 poena, po 13 poena iz srpskog i matematike i 14 poena iz kombinovanog testa. Učenik iz osnovne škole može doneti najviše 60 poena stim da se učešće na takmičenjima takodje dodatno boduje pa ukupan zbir poena može prelaziti 100.
Učenici romske populacije imaju dodatno ohrabrenje u tome što im je dozvoljeno da računaju na ostvareni broj poena i 30% ukupno preostalog broja poena do 100, dok primaoci socijalne pomoći i drugih vidova izdržavanja mogu računati na dodatnih 35%.
„Testovi se u pratnji policije dopremaju u ŠU i policija ih čuva 24 sata nakon čega se u ponedeljak testovi predaju direktorima škola i od tog trenutka na njima je kompletna regularnost završnog ispita. Komisije su formirane , Okružna komisija pri ŠU , a ispite u školama prate specijalni savetnici stim da ove godine u OŠ Nada Purić prvi put će ispit biti sporveden u potpunosti pod nadzorom zaposlenih odnosno ispite nadziru nastavnici koji ispunjavaju uslov da nisu predav ali osmom razredu. Ovo je prvi put da je ovakva promena uvedena i namera je ministarstva da se izvrši provera da li su škole spremne da samostalno realizuju završne ispite“, objašnjava načelnica Jocić.
Ona je u više navrata ponovila da ŠU nema nadležnosti ni ovlašćenja da premešta decu iz škole u školu ili sa smera na smer. „Mi zaista to ne možemo i apelujem na roditelje da tim povodom ne dolaze u ŠU. Mi to ne možemo, a čak ni direktori to ne mogu izuzev u slučaju kada je neko dete odustalo zbog napuštanja zemlje ili preseljenja pa i tada se gleda rang lista prijavljenih koji žele upravo to mesto“, objašnjava Jocić.
U Valjevu ima 873 učenika osmog razreda ,a planom je predvidjeno 1083 slobodnih mesta što po školama izgleda ovako:
-Tehnička škola 270 slobodnih mesta
-Gimnazija 174 slobodna mesta
-Ekonomska škoa 210 slobodnih mesta
-Medicinska škola 180 slobodnih mesta
-Poljoprivredna sa Domom učenika 210 slobodnih mesta
-Muzička škola 16 slobodnih mesta.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.