Zašto nemamo kružne tokove?

imageGrad Valjevo za sada ima dva kružna toka. Najava da bi jedan od kružnih tokova mogao biti izgradjen na raskrsnici Sindjelićeve ulice I Duplih traka ostaće samo najava. Iz odeljenja za infrastrukturu najavljuju kružni tok na spajanju Sindjelićeve I Kneza Mihaila. Ista ona raskrsnica za koju su valjevski urbanisti svojevremeno rekli da je kružni tok neizvodiv zbog prostora.

Kada je konačno postalo jasno 2013. godine da će biti spojene Sindjelićeva I Ulica Kneza Mihaila osnovna pitanja su bila kako će biti rešena raskrsnica, odnosno da li će upravo na njoj biti izgradjen još jedan kružni tok? Kako se tada moglo čuti valjevski urbanisti rekli su da to nije moguće, inženjeri saobraćaja I gradjevine da nema dovoljno prostora . Na osnovu ovih stavova I mišljenja izgradjena je semaforska raskrsnica. Vrlo brzo I oni koji su bili najskeptičniji po pitanju uopšte samog spajanja, a bilo ih je, uverili su se da je raskrsnica vrlo prometna I više nego korisna. Ipak kružni tok nije bio moguć.
Grad je sa druge strane najavio kružni tok na spajanju Sindjelićeve I Duplih traka za šta je rečeno da po mišljenju ovoga puta I urbanista I saobraćajaca takva izgradnja jeste moguća. Prostora ima. U toku prošle godine grad je najavio čak četiri kružna toka: na raskrsnici Ulica Vladike Nikolaja i Pop Lukine, raskrsnica sa Ulicom Vojvode Mišića, raskrsnica sa Sinđelićevom ulicom i raskrsnica kod ulaza u naselje Kolubara 2.
Na pitanje Vamedie upućeno načelniku odeljenja za infrastrukturu Zoranu Trifunoviću da li je u planu izgradnja kružnog toka Trifunović kaže da”U planu je da se izgradi kružni tok na raskrsnici Sindjelićeva I Ulica Kneza Mihaila”, rekao je Trifunović.
Koliko je Vamediji poznato od 2013. Godine do danas prostor koji zauzima raskrsnica nije povećan, nijedan objekat na samoj raskrsnici nije uklonjen niti je na bilo koji drugi način omogućeno više prostora za šta je rečeno da ga nema.

image Ako u gradu imamo blizu 40 000 automobila , a ulice su projektovane davnih dana I godina tako kako jesu , da li bi kružni tokovi bili rešenje za brojne probleme kada je u pitanju protok saobraćaja?
Možda bismo odgovor na ovo pitanje mogli da potražimo u zemljama Evropske unije ili uopšte sveta?
Ukoliko ste ikada putovali van Srbije mogli ste da vidite da kružni tokovi ne moraju biti ogromni I predimenzionirani I da se oni projektuju ne prema prostornoj površini već prema fluktuaciji vozila. U gradu sa 40 000 vozila I manji kružni tokovi bili bi dobro rešenje. Ipak za sada posle kružnog toka na Gradcu I na spajanju Ulica Mirka Obradovića sa Hajduk Veljkovom nema najava da bi se na tom polju bilo šta moglo raditi izuzev ove najave za raskrsnicu Sindjelićeva I Knez Mihailova.

image

Kada je Užice izgradilo svoj prvi kružni tok , ta informacija obišla je svet zbog snimka čoveka u pogrešnom pravcu kretanja. Smemo li da računamo da smo u Valjevu te bolesti neznanja preležali s obzirom da već imamo dva kružna toka? U naslovima ne bismo sigurno na taj način osvanuli , ali sa informacijom da je Valjevo kružnim tokovima rešilo problem saobraćaja te I da smo ih izgradili četiri ili više , to bismo svakako mogli. Ipak za to je potrebna volja I namera, a povrh svega ozbiljan rad. Ili bi to sve moglo , samo da predlog ne dolazi sa “pogrešne “ strane?

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.