Tijanin pohod na Divčibare

imageVeć drugu godinu za redom planinari će se zaputiti put Divčibara u čast donora organa i mlade Beograđanke Tijane Stojanović (1984.) koja posle transplantacije pluća, na žalost, nije dočekala da planinarenjem oda počast svom donoru.

Tijaninu želju ispuniće Knjaževčanka Sandra Živković (26), koja je kao i njena preminula prijateljica, bila osoba obolela od cistične fibroze.
Sandra sada zahvaljujući transplantaciji pluća živi normalno i planinari već četiri godine, simbolično na taj način ukazujući na značaj zaveštanja organa.
Tijana je, preminula je u svojoj 32. godini oktobra 2016. godine.oduševljena idejom planinarenja u čast donora.
“Iako smo u jednom trenutnu 2012. godine u isto vreme bile u bolnici, nismo se tako upoznale, čak ni srele, ali stalno se dopisujući postale smo bliske prijateljice. Kad mi je Tijana rekla da su joj našli maligni limfom u novim plućima, duboko u sebi sam znala da možda neće preživeti. Ali, ona je bila najpozitivnija osoba koju znam u životu i pored nje nisam ni stigla da razmišljam o tome. Stalno smo hrabrile jedna drugu i dogovarale da zajedno širimo svest o značaju zaveštanja organa, tako što ću ja i dalje organizovati uspon na Tupižnici u septembru, a ona će svoj pokrenuti na proleće na Divčibarama. To Divčibare, i život na selu podno Divčibara koji je planirala, davali su joj snagu da se bori, a meni veru da će preživeti” kaže Sandra.
Prošle godine oko sto planinara iz Valjeva, Knjaževca, Boljevca, Beograda i Ivanjice učestvovalo je na  „Tijaninom pohodu na Divčibare“, a sedmoro njih je na akciji potpisalo donorske kartice,
“ Pored planinarenja, moći će da se sazna nešto više o cističnoj fibrozi, bolesti koja je povezala Tijanu i mene, a od koje u svetu boluje oko 70.000 ljudi, među kojima je i 150 u Srbiji. Svake godine bar jednoj osobi iz naše zemlje je potrebna transplantacija pluća. Na žalost, AKH klinika u Beču, gde je meni 2013. godine urađena transplantacija i spašen život, ne može da ih primi, jer im je Eurotransplant zabranio da pacijentima iz Srbije rade transplantacije, pošto su dajući pluća, a nekim pacijentima i srce, spasili život ljudima iz Srbije iako to nisu morali, a Srbija zauzvrat nije poslala nijedan organ”izjavila je Sandra medijima.
Zbog toga , a I činjenice da Srbija nije još uvek članica Eurotransplanta ovaj pohod je I poziv za donatorstvo organa.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.