Lokalni front: Ulice i putevi u katastrofalnom i sramotnom stanju

imageSilna obećanja a slaba realizacija jesu ono što karakteriše aktuelnu gradsku vlast kada su u pitanju saobraćajnice na području Valjeva, smatraju aktivisti Lokalnog fronta koji su na konferenciji za novinare ukazali, kako smatraju, na katastrofalno i sramotno stanje ulica i puteva.

Po rečima Đorđa Petkovića, ulice i putevi na području Valjeva su puni brojnih rupa, ulegnuća, pogrešnih projekcija, uzanih trotara ili staza, a osim za same automobile, odavno su opasni i za pešake i ostale učesnike u saobraćaju. Kao poseban problem on je naveo stanje lokalnih puteva na selu, ističući probleme meštana Prijezdića, Miličinice i Gornje Bukovice.
„Koliki je uopšte nivo nesposobnosti i neodgovornosti ove vlasti pokazuje i to da grad Valjevo od gašenja Direkcije za urbanizam po Zakonu o javnim putevima nema upravljača puta!? Samim tim i ceo postupak – od raspisivanja javnih nabavki, preko izbora ponuđača, izvođenja radova, nadzornog organa, fakturisanja po izvršenim radovima i na kraju plaćanja sa pozicija budžeta grada je protivzakonit! Grad Valjevo je dužan da oformi javno preduzeće koje će imati kapacitete i ovlašćenje da bude upravljač puteva na teritoriji grada Valjeva, ili da raspiše javnu nabavku za kompaniju koja će biti upravljač puta, i koja će morati da zadovolji najstrožije kriterijume u pogledu poslovanja i odgovornosti, kapaciteta i likvidnosti“, rekao je Petković.
Po rečima aktiviste Lokalnog fronta Ivana Milovanovića, Grad Valjevo, iako je na to imao zakonsku obavezu, nijednog trenutka od gašenja Direkcije nije ponudio rešenje daljeg funkcionisanja na poslovima koji su bili u nadležnosti iste. Potom je nadležnima u gradskoj vlasti za saobraćajnu infrastrukturu postavio nekoliko pitanja.
Zašto se ne izađe u susret meštanima pri izgradnji ulice stari Poparski put i izgradi trotoar koji je iz poznatih razloga neophodan? Znamo kako je u septembru 2016. godine rađen krak ulice Jakova Nenadovića desno od S krivine. Tada je na lično insistiranje Zorana Trifunovića po hitnom postupku urađen otkup privatne parcele od izvesnog gospodina Milanovića dok su inače radovi bili uveliko u toku! U ulici Majora Ilića, koja je asfaltirana pre 5 ili 6 meseci, kod broja 10 već se pojavila duboka rupa. Popunjena je pre nekoliko dana, ali baš na tom mestu podloga je počela da tone. O stanju podloge na uglu Dušanove i Pantićeve ne vredi ni govoriti. Pogledajmo i kako izgleda skoro asfaltirani Zarića put. Mi se nalazimo u situaciji da neke ulice u Gradcu i drugim delovima grada imaju kompletnu projektnu dokumentaciju, a opet, godinama ne mogu da dođu na red za asfaltiranje, dok se asfaltiraju sokaci po Goriću i Novom naselju, naravno, bez projekta. Da li se može ponuditi neko smisleno objašnjenje za ovakve postupke“, upitao je Milovanović.
Od načelnika Odeljenja za infrastrukturu, Lokalni front je na ovoj konferenciji za novinare zatražio i odgovor „kako je firma Cevas iz Lazarevca izvodila takozvano presipanje 2016-e i 2017-e godine, i na koji način, kao i da li su količine izvedenih radova uvećavane za tri puta“? Takođe, aktivisti Lokalnog fronta su zatražili odgovor i na pitanje kako je moguće da je račun za čišćenje snega u decembru bio 10 miliona dinara, „kada u decembru snega nije bilo“.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.