Kompresor pravdu dobio na sudu

imagePoljoprivredna škola u Valjevu moraće da plati blizu 1,5 miliona dinara što kamate što sudskih troškova zbog neplaćenih radova u predvidjenom roku za izgradnju fontane u krugu škole. Iz sudske presude vidljivo je da je škola tražila od izvodjača i ugradnju materijala koji nisu bili predvidjeni tenderom što je izvodjač ispoštovao, a škola kasnije pokušala bezuspešno na sudu da ospori.

Umesto 1 782 682 dinara koliko je bila predvidjena vrednost radova na izgradnji fontane u krugu Poljoprivredne škole, ova ustanova će presudom Privrednog suda u Valjevu platiti skoro 1,5 miliona dinara više.
Naime, na raspisanom tenderu za izvodjenje radova na izgradnji fontane u školskom dvorištu izabrano je kao najpovoljniji ponudjač preduzeće Kompresor ing sa kojim je škola zaključila ugovor 21.04.2014. godine na 1 782 682 dinara. U potpisanom ugovoru kako se navodi u sudskom obrazloženju definisan je rok za izvodjenje radova od 45 dana i predvidjena kazna za izvodjača u slučaju prekoračenja od ne više od 5% vrednosti radova. Radovi na izgradnji fontane su počeli 4.juna 2014 godine , a kako se navodi, Kompresor ing je kao izvodjač radova dostavio školi odluku Štaba za vanredne situacije Grada Valjeva kojom je oprema i mehanizacija preduzeća stavljena u službu grada u odbrani od poplave. Nadzorni organ je ovaj dokument prihvatio pa su radovi i započeli.
Kako se navodi u obrazloženju presude Privrednog suda izvodjač radova je postupao po nalozima investitora, nadzornog organa koji je zatražio nabavku i ugradnju materijala koji nisu bili predvidjeni projektnom dokumentacijom , tražena je i izmena odredjenih rešenja u odnosu na projektom predvidjene radove što je iziskivalo nabavku i ugradnju opreme koja je značajno skuplja od predvidjene, primera radi zatražena je ugradnja granitnih umesto kamenih ploča. Kompresor ing je dostavio naručiocu radova odnosno školi da je ukupan iznos sredstava za posebne materijale 255 780 dinara . Kako je direktor škole formirao komisiju za prijem izvedenih radova koja je na satanku održanom 8.10.2014. godine iskazala gradjevinske knjige i zapsinike sa kojima se preduzeće Kompresor nije složilo jer je u istima navedeno da je izvodjač kasnio 70 dana te i da je zatražena kazna od 5% vrednosti radova na teret izvodjača , iako je izvodjač dostavio naloge Štaba za vanredne situacije pa i obračune nove vrednosti ugradjenih materijala, poreduzeće Kompresor ing donelo je odluku da podnese tužbu protiv Poljoprivredne škole.
Iz sudske presude evidentno je da je Kompresor ing na sudu dokazao da su ugradjeni materijali imali potpis nadzornog organa, da je postojalo zaduženje od strane grada Valjeva zbog kog su radovi kasnili, ali je ostalo nejasno iz kog razloga škola nije smatrala da treba izvedene radove i da plati.
Odugovlačenje sa plaćanjem za šta je ugovorom takodje odredjen rok koji je više nego premašen, potom sudski troškovi praktično su Poljoprivrednu školu doveli u situaciju da fontanu mora da plati gotovo duplo skuplje nego što je njena vrednost na tenderu i dobijena. Iz kojih razloga su traženi materijali koji nisu bili predvidjeni dokumentacijom ni to nije poznato , a iz Obrazloženja suda vidljivo je da je škola sporila i mobilijar koji je potom po zahtevu škole Kompresor u nekoliko navrata menjao iako tehničkom dokumentacijom nije bio definisan njihov završni izgled.
Poljoprivredna škola je zbog neblagovremenog plaćanja i osporavanja evidentnih izmena praktično samo za sudske troškove dužna 419 340 dinara, za dodatne radove 255 780 dinara, za kamatu u prethodnom periodu i ugovorom predvidjenu cenu plaćanja sada prinudjena da plati 3,5 miliona dinara.
Ne treba ni napominjati da je škola ovaj novac mogla da iskoristi na jedan bolji način. Iako Poljoprivredna škola ima značajno veća sopstvena sredstva od drugih škola u Valjevu raspolaganje istim trebalo bi da bude u korist škole.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.