Grad obeležio slavu i dočekao mošti Nektrarija Eginskog

imageGrad Valjevo duhovskom litijom i rezanjem slavvskog kolača obeležio svoju slavu Druge Trojice.

Nakon liturgije održane u Hramu Vaskrsenja litija u kojoj su učestvovali predstavnici grada, vojske, polcije, sportskih klubova i udruženja gradjana , kulturnoumetničkih društava predvodjeni sveštenstvom Eparhije valjevske prošla je centralnim gradskim ulicama do porte Crkve presvete Bogorodice.

image

„Uvek kad slavimo sve više vidimo i uveravamo se kako Srbin veruje u Boga .Upravo vera i naša crkva jesu vezivno tkivo koje neraskidivo spaja srpski narod i koja je garant da više nikad nećemo ponoviti greške iz prošlosti da više nikad Srbin ne sme dići ruku na Srbina ma koje vere i ideologije“, rekao je izmedju ostalog gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović poželevši srećnu slavu i dobro zdravlje sugradjanima.

image Srećnu slavu gradjanima Valjeva čestitao je i vladika Milutin podsetivši gradjane da će danas u hramu Nektarija Eginskog biti položen deo moštiju ovog svetitelja. „ To je velika čast za nas jer je došao treći svetitelj pored Nikolaja i Justina. Svetitelj koji leči neizlečive i bolesne. Hram će danas biti otvoren celog dana i mošti se mogu celivati. Moram da kažem da će mošti ostati u hramu sa nama do Sudnjeg dana“, rekao je Vladika Milutin.

image Dok se u porti Crkve odvijao kulturno umetnički program nova litija krenula je put Hrama Nektariju Eginskom gde će njegove mošti biti smeštene.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.