Današnji dan 43.godine bio je Dan mladosti

imageNekada je 25.maj slavljen kao Dan mladosti. Današnji dan obeležavao se u bivšoj Jugoslaviji 43 godine.

Novijim generacijama bilo bi moguće teško da shvate značaj 25.maja nekada u državi koja odavno ne postoji Jugoslaviji. Ipak mnogi još pamte ponajviše samu završnicu proslave na stadionu JNA uz fantastični slet u kome su učestvovali mladi iz cele tadašnje države, pripadnici vojske i policije.
Ovaj praznik je bio povezan sa rođendanom doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita (1892–1980) i prvih godina se obeležavao samo kao njegov rođendan, a 1957. godine je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti.
Glavni simbol ovog praznika bila je Štafeta mladosti, koja je nošena oko mesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu upravo na pomenutom sletu.
Sada već davnašnja istorija govori da je Štafeta mladosti uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

image Nosioci štafete mladosti mogli su biti samo oni koji su pokazali zavidne rezultate u prethodnoj godini ili period, a vodilo se računa da štafetu ponesu I radnici I seljaci, a pre svega omladinci I omladinke. Nošenje štafete bila je izuzetna čast koja se nije odbijala.
I u Valjevu Dan mladosti obeležavao se na svoj način , prigodnim sletom I programom na stadionu Krušika dok su omladini I random narodu slate poruke motivacije po pitanju rada I zalaganja. Brojni Valjevci tada su učestvovali I na završnoj svečanosti u Beogradu , a pripreme za čuveni slet trajale su I mesecima unazad. SFRJ je od 20h tog dana bila država pustih ulica jer su svi želeli da budu kraj televizora kako bi ispratili dešavanja na beogradskom stadionu. Umetnički dojam završne manifestacije potom se prepričavao danima.
Dan mladosti obeležen je poslednji put 1987.godine, a SSOJ je godinu dana kasnje ukinuo slet I završnu manifestaciju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.