Brnabić za Vamediu: Valjevo mora da se okrene domaćim investitorima

imageValjevo ne treba da čeka Beograd za dovodjenje investitora već može da se okrene domaćim investitorima i proširenju njihovih kapaciteta zapošljavanja, rekla je premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje Vamedie  kada se Valjevo može nadati investitoru?

Prilikom posete Valjevu na novinarskom brifingu Vamedia je upitala premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić kada se Valjevo može nadati investitoru , ako sve već dolazi i zavisi od Beograda i Republike. Brnabićeva kaže da ništa ne zavisi od Beograda.
„Krećete od jedne pogrešne premise  jer niti sve kreće iz Beograda niti sve treba da krene iz Beograda. Takodje smatrate da sav ekonomski razvoj polazi od stranih investitora što nije tačno. Lokalne samouprave ne treba da sede i čekaju da im neko pošalje strane investitore. Za sve to vreme dok sede i čekaju oni imaju svoje privrednike, preduzetnike, svoja mala i srednja preduzeća. Na nivou lokalne samouprave treba da se osnuju privredni saveti i da na redovnoj bazi, svakodnevno znači budu i razgovraju sa svojim privrednicima i pitaju ih kako mogu da im pomognu da svako od njnih zaposli makar po jednog još radnika. Imate lokalne samouprave koje bi sve dale za samo jednog stranog investitora koji zapošljava 150 ili 200 radnika, a iste te samouprave imaju lokalnog privrednika koji već zapošljava 200 radnika i koga nikad niko nije pitao šta mu treba od podrške i pomoći da nastavi da se razvija. I zato ja kad idem u lokalne samouprave upravo posećujem lokalne privrednike da ukažem da i Srbija ima isto tako investitore i da oni nisu ništa manje važni od stranih . Ništa ne kreće iz Beograda niti treba da kreće i zato hajde da se okrenemo i vidimo šta imamo ovde“, rekla je premijerka Brnabić.
Da li postoji metodologija ravnomernog regionalnog razvoja i u kojoj meri se sprovodi bilo je drugo pitanje  Vamedie za premijerku koja kaže da se regionalni razvoj podstiče kroz program subvencija. „ Imate i za domaće i za strane investitore subvenciju ukoliko žele da idu i investiraju i otvore radna mesta u manje razvijenim područjima i tako se pre svega podržava lokalni ekonomski razvoj. Pored toga od 2014. godine imate jedan sistemski pristup koji je jedinstven i čiji je primer Niš. Niš kao jedan regionalni centar i bilo je jasno da mora da se podigne na noge i dovedeni su pet šest velikih investitora , ali pored toga se radi aneks fakulteta , otvaramo trgovinski park , KC Niš . sada se prebacujemo na Kraljevo koje je devastirano i na Kragujevac koji se previše oslonio samo na Fijat. Kada to završimo videćemo šta je sledeće. Istok Srbije, Bor, Zaječar , Valjevo jedan od gradova koji će mnogo benefita imati od koridora 11 i značajnu deonicu ćemo pustiti ovog leta,a  do kraja godine krećemo sa sledećom deonicom Preljina Požega tako da mislim da će to mnogo značiti za dalji stabilan i brži razvoj Valjeva“, odgovorila je premijerka Brnabić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.