Kad se promeni klima

imageNa sednici skupštine grada usvojeni su izveštaji o poslovanju Javnih ustanova u našem gradu, a mogao se steći utisak da su hvaljene ustanove na čijem čelu su kadrovi SNS-a , a kritikovani isključivo kadrovi ili nestranačke ličnosti koje su predložili socijalisti. Kako su izveštaji mahom isti kao na kraju 2016. godine, pitanje je šta se promenilo kad su iste sada kritikovane ustanove tada bile hvaljene?

Samo uz hvalu ili bez komentarisanja usvajani su izveštaji ustanova koje vode kadrovi vladajućeg SNS-a , na današnjoj sednici dok se rukovodiocima koji dolaze sa kvote SPS-a mnogo toga sugerisalo. Odbornik SNS-a Milan Gajić je u okviru tačke dnevnog reda vezane za poslovanje UFK Valis za govornicom konstatovao da se direktor šetka izostavivši da kaže da se pod nadležnošću ove ustanove nalaze svi sportski objekti , a ne samo Hala sportova u kojoj je i sedište administracije pa i da je obaveza direktora da objekte o kojima se ustanova stara i nadzire. Ipak Gajić je naveo još jednu kritiku , da se NO ustanove ne sastaje , opet previdevši da NO imenuje i bira Skupština grada čiji je i sam član , a da je nadležnost NO rad direktora preduzeća ili ustanove kontrola rada direktora te da je No viša instanca od funkcije direktora pa isti ni u preduzeću ni u ustanovi ne može uredjivati rad više instance.
Odbornik Duško Rakić za govornicom je skrenuo pažnju na pisanje pojedinih portala o kriminalnim aktivnostima . „ To je jedna loša i ružna slika koja ide iz našeg grada , to zaista ruži naš grad ne samo našu ustanovu koju je grad osnovao. Ako se ovde zapravo radi o razmiricama političkim i koalicionim to morate rešiti već jednom jer je ovo ipak institucija. Te razmirice pre svega nanose štetu gradu , svima nama , gradjanima. Mislim da to morate da rešite, ako postoje dokazi iznesite ih nemojte da se na ovaj način govori o Valjevu. Ako to nije tačno recite to“, rekao je izmedju ostalog Rakić.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić za govornicom se takodje založio da se javnosti pokažu svi postojeći ugovori Valisa. „ O samom radu Valisa dosta znam još iz vremena koje sam proveo u Direkciji jer sam i sam krivac što Valis ima veći obim posla jer smo im za to vreme pridodali i balon i neke sportske objekte i terene. Slažem se da su takvi napisi loši za grad. Kako su i mene tu pominjali moram reći da će odgovor na to uslediti kroz nadležne isntitucije i organe , a ja se u tom blatu neću valjati. Stvara se atmosfera da ja upravljam Valisom što nije tačno i ja u to blato ulaziti neću. Javnosti moraju biti predočeni, pokazani svi ugovori Valisa. Zalažem se da se uradi i analiza pa da se ista dostavi odbornicima, a ne da se palsira nešto što nije tačno iz očito odredjenih namera,“ rekao je Jeremić.

image Novi član veća dr Mire Ivanović za govornicom je rekao da je pomalo iznenadjen onim što čuje jer dok se na komisiji i Veću razmatrao izveštaj Valisa nije bilo ni reči o kritikama. „ Ja moram da kažem da sam iznenadjen jer kritika nije bilo, a sada čujem nešto drugo. Uzeo bih na primer teren na Petom puku koji je zaista dobro održavan , uvek uredno pokošen i sredjen i tu dolazi mnogo gledalaca pa i dece ne samo odraslih, a ima jedan deo koji je u lošem stanju.Kako sam dobio informaciju to pripada vojsci. Bez obzira kome pripada mi se moramo starati. Ja se zalažem za to da se taj problem imovinsko pravni reši pa da taj ceo prostor lepo izgleda“, rekao je Ivanović.
Shodno svim dešavanjima koja su prethodila sednici Skupštine nije teško zaključiti da je odbornik Rakić zapravo bio najbliži odgvoru na pitanje – U kom grmu leži zec? rekavši da je možda odgovor u razmiricama izmedju SNS-a i SPS-a . Ne treba zaboraviti da je pre godinu dana kada je razmatran izveštaj Valisa za 2016 . godinu ova ustanova pa i sam direktor Aleksandar Mijailović dobio samo pohvale od odbornika. Kako su odbornici prokomentarisali izveštaji ustanova su uglavnom prepisani u odnosu na prethodne godine, pa i izveštaj Valisa, realno je pitanje šta se promenilo? Šta je to drugačije nego pre godinu dana kada je sve bilo hvale vredno?
Ili je Ustanova zapravo radila normalno, a neka druga klima se promenila?

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.