Srbija pa i Valjevo bezbedniji od poplava

imagePredsednica Vlade Ana Brnabić obišla je radove na izgradnji korita Kolubare koji se finansiraju sredstvima EU. Premijerka se zahvalila Vladi Japana na datoj donaciji za reku Kolubaru , ali i Evropi za koju kaže da je stabilan i pouzdan partner u zaštiti Srbije od poplava.

Odmah nakon poplave 2014. godine Vlada Japana donirala j1 1,1 milion evra za sanaciju gornjeg dela korita reke Kolubare koje je u poplavi u potpunosti uništeno. EU potom je za preostale delove vodotoka i njegovu sanciju izdvojila 4,2 miliona evra. Ova sanacija obuhvatila je i reku Obnicu. „ Najpre bih se zahvalio premijerki na poseti Valjevu i nadam se da se ovde oseća kao kod svoje kuće što mi je i potvrdila dok smo obilazili radove. Ne treba posebno da objašnjavam šta sve ovo znači za grad i kakva je ovde situacija bila pšosle poplava 2014. Godine. Zahvaljujem se i japanskoj Vladi koja je dala donaciju i EK koja je izdvojila značajna sredstva za sanaciju 4,2 miliona evra“, rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.
U pratnji premijerke Brnabić Valjevo je posetio i direktor Srbija voda Goran Puzović koji je podsetio da su Srbiju od 2014. godine pogodila tri poplavna talasa. „ Te poplave su iza sebe ostavile posledice i odnele nekoliko života . Sve je stalo. Odgovor države je bio da preko Kancelarije za javna ulaganja krene u sanaciju svih oštećenih objekata. Za poslednje tri godine realizovali smo 410 gradilišta u 101 opštini. Paralelno sa obnovom radili smo i na razvojnim projektima. Trenutno su u toku radovi na četiri lokacije i medju njima je Valjevo. Očekujemo da radovi budu završeni do aprila sledeće godine i Valjevo će biti grad koji je zaštićen od velikih voda“, rekao je Puzović.

image Radovi na sanaciji korita  Kolubare započeli su 1. Avgusta 2017. Godine, a završetak se očekuje u aprilu 2019. godine. Radove izvodi konzorcijum tri preduzeća „Sade-Erozija-Hidrotehnika dok radove kako je navedeno finansira EU preko IPA fondova.
Premijerka Ana Brnabić koja je obišla radove na mostu u Ulici Norveških interniraca istakla je da je i došla kako bi javnosti skrenula pažnju na nešto što je zajednički odlično uradjeno. „ Puno je posla pred nama da Srbija bude što bezbednija od poplava , ali je ova godina bila veliki test za nas koji smo prošli i hoću da se zahvalim svima u Srbiji svakako od timova u Vladi, markovog i Goranovog tima, ali i lokalnim samoupravama gradjanima pre svega koji su izdvojili sredstva kroz poreze da zajedno sistemski rešavano problem poplava. Bili smo nervozni početkom godine šta će se dešavati u srbiji oko poplava i evo taj test smo položili. Prevencija je ključ uspeha i sve što ne investiramo kroz prevenciju paltićemo sedam puta više u sanaciji. Vlada je uz donacije i partnere uložila oko pola milijarde evra . Najveći deo resursa je iz budžeta RS , a sa druge starne je velika uloga donatora. Videli smo deo koji je donacija Japana , a ovde je donacija EU i moram reći da je EU najveći donator kada je odbrana od poplave u pitanju sa preko 162 miliona evra. Ovaj projekat je takodje vredan i na dan Evrope želim da ukažem na odličan primer saradnje i zajedničkih radova Srbije i Evrope. Kao Srbija možemo da radimo i sistemski i planski i onda to izgleda ovako“, rekla je Brnabić.

image Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare Srbija još uvek nije u potpunosti zaštićena od poplava , ali je daleko sigurnija nego što je to bio slučaj 2014. godine.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.