Lokalni front: U „uspešnom kvartalu“ objekat za obrazovanje dece na rezervnom snabdevanju

imageLokalni front na konferenciji za novinare ukazao na nepravilnosti oko sprovodjenja javnih nabavki u Gradskoj upravi, demantujući tako izjavu Mihaila Milutinovića o „uspešnom“ poslednjem kvartalu godine. Aktivisti Lokalnog fronta tvrde da gradjani plaćaju greške ogovornih.

Ivan Milovanović aktivista Lokalnog fronta je podsetio javnost da je u listu Napred 15.februara pod naslovom „Ima li kašnjenja“ Mihailo Milutinović predsednik komisije za praćenje javnih nabavki rekao i pohvalio se da su sve javne nabavke sprovedene, tvrdeći da je postignut uspeh sa 89 miliona dinara uštede. „Ovde se gospodin Milutinović pohvalio uštedom od 89 miliona dinara, prvo je bilo 89 miliona evra ,a sada su dinari, istopilo se , a možda je pravo pitanje ima li uštede? On takodje tvrdi da su javne nabavke bile vrlo uspešne u poslednjem kvartalu. Proveravali smo. Nabavka električne energije ponovljen postupak , nabavka raspisana 19.10. 2017.godine , a ugovor potpisan tek 15.12.2017. godine toliko o tom „uspešnom“ kvartalu“, kaže Milovanović. Lokalni front podseća da je svojevremeno pokazano javnosti na šta liče izveštaji koje Grad šalje Upravi za javne nabavke . „Prazni papiri, ništa. Grad zbog toga može biti kažnjen u milionskom iznosu. Osnovano sumnjamo da grad nastavlja da krši zakon o javnim nabavkama i nanosi štzetu budžetu. Da je to tako , pogledajte dopis koji je EPS uputio gradu23.januara tekuće godine u kome EPS obaveštava grad da će obustaviti isporuku električne energije na jednom mernom mestu u skladu sa članom 192. Zakona o energetici. Iz dopisa koji je uputio EPSu načelnik Gradske uprave gospodin Vladan Jerinić se jasno vidi da je pred isključenjem prostor koji služi za obrazovanje dece , on tu moli da se objekat ne isključi i da se što pre pristupi potpisivanju ugovora“, kaže Milovanović.

image Lokalni front zato postavlja dva pitanja gradonačelniku Valjeva :
1. Zbog čega nije sproveden odgovarajući postupak za sporno merno mesto jer je na ovaj način pričinjena šteta budžetu grada jer se električna energija plaća znatno skuplje za vreme rezervnog snabdevanja , iako je sam postupak za javnu nabvaku električne energije planiran i sproveden?
2. Po kom članu zakona o javnim nabavkama načelnik gradske uprave Vladimir Jerinić nakon upozorenja da će električna energija biti isključena jer je isteklo pravo na rezervno snabdevanje , daje nalog da se zaključi ugovor sa EPS-om?
Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta konstatuje da očito javna nabavka za električnu energiju nije bila dobro planirana što opet svedoči o tom „uspešnom“ poslednjem kvartalu, jer da jeset najpre merno mesto ne bi bilo na rezervnom snabdevanju i ne bi došlo do nepotrebnog trošenja novca.
„Ukoliko je grad zaključio ugovor sa EPS-om , kako je u dopisu predložio načelnik Jerinić, svojim činjenjem odgovorno lice kao i službenici Gradske uprave Valjeva prekršili su Zakon o javnikm nabavkama i tako zaključili ništavan ugovor (član 168. ZJN) i napravili prekršaj za koji je zaprećena kazna od 200 000 din do 1,5 miliona dinara. Koji moraju platiti iz budžeta grada. Ako ugovor nisu zaključili to znači da je objekat namenjen obrazovanju dece u ulici Proleterskoj bb ostao bez električne enrgije“, kaže Trifunović. On objašnjava da je cena struje skuplja ukoliko je na rezervnom snabdevanju koje može trajati najviše do 60 dana nego u redovnom snabdevanju. Takvim radom nadležni očito pokazuju kako štede novac gradjana.

image „ Što se tiče ušteda ne znamo da li gradski oci pod uštedom smatraju i to da su zaključili ugovor za organizaciju dočeka Srpske nove godine u vrednosti od 1,5 miliona dinara , a to zadovoljstvo vidimo gradjane je ipak koštalo 2,5 miliona dinara za 36 minuta Šabanovog pevanja. Pitamo se da li su Valjevci možda sponzori „poklon koncerata“ Šabana Šaulića po Beogradu u okviru izborne kampanje za lokalne izbore? Pitamo i da li će sada ove „uštede“ platiti gradonačelnik, ili lice za praćenje javnih nabavki ili ipak na kraju gradjani?“upitao je Trifunović.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.