I ove godine sanacija klizišta

imageČak pet javnih nabavki koje su raspisane poslednjih mesec dana odnose se na sanaciju klizišta na teritoriji Valjeva ili izradu projekta za sanaciju istih.

Nakon poplave 2014. godine na teritoriji Valjeva specijalno oformljena komisija od strane države kostatovala je i popisala što većih što manjih ,blizu 300 klizišta. Odmah nakon poplave sanirano je oko 30 klizišta od kojih su neka ozbiljno ugrožavala stambene objekte poput klizišta u Njegoševoj i Zlatiborskoj ulici. Kako se kasnije moglo čuti u narednim godinama uradjeno je gotovo 40 projekata za sanacije klizišta. Ipak grad nije imao dovoljno novca za sanaciju s obzirom da su prvobitne procene upućivale na činjenicu da je za sanaciju oko 30 većih klizišta potrebno blizu 300 miliona .
Zbog nemogućnosti da se sva klizišta saniraju odredjena je lista prioriteta pri čemu se , kako je rečeno, vodilo računa o tome da li se klizište nalazi u naselju i da li ugrožava stambene objekte.
Prošle godine je čak kancelarija za javna ulaganja izdvojila 108 miliona za sanaciju klizišta u Ulici Ive Andrića.
Da grad namerava da nastavi sa sanacijom klizišta svedoče raspisane javne naavke što za projektovanje što za konkretne radove i to :

-Izvođenje radova na sanaciji klizišta u ulici Đerdapskoj 27 (Lajšić Vladimir) – 2. faza
-Izrada projekta sanacije klizišta na putevima Radija-Beomužević, Mala šuma-Jevtići u Lukavcu, Raskršće-Donji kraj u Donjoj Kamenici, Gornje Leskovice-Ostojići (klizište Đurov potok) i na putu Tufegdžići-Kotešica
-Izrada projekta sanacije klizišta kod groblja u Prijezdiću
-Izmena i dopuna projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u Podgoričkoj ulici
-Izmena i dopuna projektne dokumentacije za sanaciju klizišta na Suvoj Česmi

S obzirom na broj klizišta koje je ustanovila republička komisija , jasno je da će za sanciju svih biti potrebne godine.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.