Prijezdićani sami popravljaju seoski Dom

imageNema centra sela u valjevskom kraju koji nema oronulu gradjevinu koja je nekada bila Dom kulture I koja sada samo podseća na neka davna vremena kada su sela živela. U protekle dve godine mobom su meštani Brezovica sebi izgradili novi Dom, a sada popravku postojećeg najavljuju u Prijezdiću.

Radnim akcijama i združenim snagama pri čemu je svaka kuća u selu dala svoj doprinos što u radu pšto u materijalu od kraja 40-tih godina nicali su Domovi kulture u srpskim selima. Oni su bili transparentno pokazivanje uspešnosti komunističkog režima ideje o zajedništvu pa i nastavka izgradnje zemlje posle Drugog svetskog rata.
I Domovi su zaživeli. U njima su se odigravale igranke, partijski sastanci, prikazivali se filmovi. Tu su dolazile medicinske ekipe koje su meštanima pružale zdravstene usluge, a u mnogima su održani i kursevi i predavanja na različite teme. U sklopu tih Domova najčešće su se kasnije otvrale prodavnice koje su pored prehrambenih proizvoda imale i stočnu hranu. A onda je neko odsvirao kraj. Masovna migracija sedamdesetih godina iz sela u grad dovela je do ozbiljnog raseljavanja seoskog stanovništva pa i sve manje potrebe za Domom. U dolazećim godinama stanje se samo pogoršavalo, a Dom je menjao vlasnike pa u mnogim selima i danas ne znaju ko je stvarni i pravi vlasnik tih objekata. Ono za šta su meštani verovali da je njihovo nestalo je onog trenutka kada je iz upotrebe izbačeno „naše”. Najvećši broj tih objekata pripao je lokalnoj samoupravi , a mnogi od njih potom su prodati , a da seljaci o tome nisu obavešteni. Ipak i oni koji su ostali u vlasništvu grada osudjeni su na propadanje.
Meštani sela Brezovice tokom prošle godine završili su izgradnju svog novog Doma umesto starog koji je bio sklon padu. Na ovoj gradjevini radili su bez dnevnica, a materijal je donirao koliko ko može. Završnica u smislu gradje i crepa bila je donacija firme Tondah.

image Ovih dana meštani Prijezdića čiji je Dom izgradjen pedesetih godina, odlučili su da izdvje sami koliko mogu i sačuvaju svoj Dom. Poslednje nevreme nanelo je veliku štetu krovnoj konstrukciji pa će biti neophodno najpre sanirati krov. „ Ovo pripada lokalnoj samoupravi , ali tu niko pedeset godina ništa nije ulagao. Mi smo ga nekad i sagradili i sada ćemo ga spasiti od urušavanja. Postavlja se pitanje za šta mi služimo kao Mesna zajednica? Da li samo kad dodju izbori da se sakupljaju glasovi, a tokom godina ništa nikakvog ulaganja. Ovako smo sakupili koliko ko može i šta ko ima da bi ovo mi ponovo uradili”, kaže Dejan Isidorović predsednik Mesne zajednice Prijezdić.
Za ovu MZ javnost je najviše čula zbog problema sa putem i kamenolomima koji jopš uvek nije rešen. Po rečima Isidorovića grad ne rešava nijedan postojeći problem u ovom selu. „ Mi smo kao Mesna zajednica dostavili predloge i šta je to što je neophodno da se hitno uradi u selu za 2018. godinu , a medju tim predlozima je i ovaj Dom. Ali grad nijednu stvar koju smo predložili nije uvrstio u budžet i mi za njih ne postojimo što se tiče budžeta za 2018. godinu. Tako je bilo i u 2017. godini”, kaže Isidorović.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.