Ironično: Vodič kroz valjevski noćni život

imageIme Valjeva našlo se u nadasve satiričnoj kampanji za beogradske izbore koju vodi Nijedan od ponudjenih odgovora Alekse Vujovića. U kampanji on predlaže podelu „vodiča kroz noćni život Valjeva“.

U nastojanju da demokratiju pokaže kroz ogledalo satire, banalizujući društvene pojave , ali i uobičajena činjenja u toku političkih izbornih kampanja Aleksa Vujović koji na izbore izlazi kao Nijedan od ponudjenih odgovora inače registrovan kao partija vlaške nacionalne manjine, izmedju ostalog predlaže podelu dnevne štampe za penzionere i cepelin umesto metroa, ali i „vodič kroz noćni život Valjeva“.
Shodno celokupnoj kampanji NOPO očito noćni život našeg grada uzima kao reper za nepostojanje noćnog života, što iskreno govoreći i nije daleko od istine.
Valjevo je tako postalo primer pa se nadaleko čuje za činjenicu koja samo može odbiti turiste koji su zanteresovani za noćni život da u Valjevo tim povodom i dodju.
Kako smo došli do toga?
Trenutno u gradu noćni život postoji samo petkom i subotom, alči je i tada radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno. Ukoliko biste želeli negde da izadjete u zavisnosti od godina ponuda bi bila sledeća: kafići saklasičnom ponudom pića i muzika sa zvučnika, rerstorani sa jelom i pićem bez muzike, par kafana koje i imaju muziku imaju je samo za dva dana vikenda i to ne uvek već uglavnom oko nekih praznika, par noćnih klubova u kojima se okupljaju mladi sa muzikom uživo i radnim vremenom do 3 sata po ponoći. Kafedžije se u Valjevu uglavnom žale da se ne isplati držati muziku ni zbog SOKOJ-a ni zbog muzičkog dinara gradu što značajno podiže cenu pića, a čija visina opet odbija goste. Valjevo, činjenica je živi noću samo u letnjim mesecima i to izraženo za vreme trajanja Tešnjarskih večeri.

image U tom nazovi noćnom životu učestvuje sada Bioskop sa večernjom projekcijom filmova, sporadično Biblioteka sa književnim večerima i katkad pozorišna predstava gostujućeg teatra u Centru za kulturu.
Poslednjih godinu do dve dana u Valjevu je značajno življi jutarnji život , odnosno postojeći restorani ponudili su doručak uz pristupačne cene pa su tada i praktično kapaciteti popunjeni.
Da Valjevo nema noćni život kakav zaslužuje svakako je doprinela težnja da se radno vreme ugostiteljskih objekata ograniči, a potom i sama materijalna situacija Valjevaca. Ukoliko bi Vam se neko našao u gostima gde biste ga to izveli što bi bio reprezent noćnog života u gradu i što bi ujedno bilo prepoznatljivo mesto za dobar provod? Nije lako dati odgovor na ovo pitanje.
Odgovor na pitanje zašto se valjevski noćni život našao u jednoj ironičnoj kampanji, moguće je dati bilo koje zimske večeri u Valjevu. Svako ko je prošetao gradom već oko 22 sata nije mogao sresti nikog poznatog , a pitanje je da li je uopšte i moguće sresti ikog ?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.