Hvala Česi, nije trebalo! II deo

imagePreko 80 miliona dinara do sada je uloženo sa više strana u izgradnju toplovoda premaOpštoj bolnici u Valjevu. Uprkos do sada datom novcu ova republička institucija još uveknije priključena na gradsku Toplanu i godišnje na Valjevo izručuje 30 tona sumpora.

Republičke institucije poput Bolnice grejanje neplaćaju iz sopstvenih prihoda već za to konkretno Bolnica dobija sredstvaod RFZO. Priča po kojoj je Bolnici grejanje sa Toplane skupo u situaciji kada Bolnica ne plaća grejanje već Republika pa i neverovatna briga za budžet fonda , prilično je diskutabilna. Kao ustanova koja se brine o zdravlju gradjana shodno činjenici da ista ta Ustanova iz svojih dimnjaka godišnje izbacuje na svoje sugradjane 30 tona sumpora zvuči prosto neverovatno govoriti o novcu nasuprot zdravlju. Morbidno bi bilo pretpostaviti da se na ovaj način obezbedjuju pacijenti, pa ćemo tu pomisao namah i odbaciti.
Bolnica je već jednom dala predlog cene grejanja koji je Skupština usvojila oformivši petu tarifnu grupu. Sama Bolnica do sada je u više navrata govorila o spornim cenama kao čuvar budžeta Fonda, iznoseći potpuno oprečne informacije u javnost o samom iznosu. Direktor Bolnice Zoran Djurić na konferenciji za novinare rekao da je grejanje sa Toplane skuplje 9 miliona , ali u podacima koji su poslati Vamediji ne stoje isti iznosi. Šta više Bolnica tvrdi da je najhladnije zime prošle godine potrošila najmanje energenta.
Direktor Toplane Zoran Stepanović u više navrata do sada je pokušavao da razgovra sa Bolnicom na temu priključenja. „ Još 8. septembra 2016. godine išao sam na razgovor sa tehničkim osobljem Bolnice. Tada su mi rekli da po njihovim podacima oni godišnje trođše 5764 megavatčasa energije i kada to pomnožite sa šest dinara i na to dodate broj kvadrata puta sa dodatim PDV-eom i ostalim stvarima izračunato je da je cena grejanja preko Toplane 47,9 miliona dinara. Rekli su da je to za njih neprihvatljivo skupo iz razloga što mazut plaćaju 26 dinara i troše godišnje 1000 tona i to im je 26 miliona. Tražio sam da mi dostave podatak odnosno dokument da plaćaju cenu mazuta 26 dinara jer sam ja u tom trenutku bio pred potpisivanjem ugovora sa NIS-om i plaćao sam mazut 35,5 dinara i oni su mi dostavili ugovor iz januara 2016. Godine , dakle od pre godinu dana u kome je cena 26 dinara plus PDV , dakle nije 26 nego 31,2 dinara. S obzirom da je i ta cena bila niska , a znajući da je to cena od prethodne grejne sezone koja je ostala zabeležena kao istorijski minimum cena tražio sam da mi kažu po kojoj ceni sada nabavljaju mazut. I uspeo sam da od njih dobijem fakturu koja je u tom momentu bila 44,21 dinar. Neverovatno!“kaže Stepanović.
Tada rečena cena mazuta pomnožena sa 1000 tona mazuta za koliko Bolnica tvrdi da troši godišnje računica pokazuje cifru od 44,2 miliona . Dakle, Bolnica ne plaća grejanje manje za devet miliona nego što bi plaćala Toplani već 3 miliona manje. „ Mi smo njima odmah predložili da idemo pred NO sa predklogom da se Bolnici skida cena za plaćanje u roku od 5% i da se sa tim predlogom ide pred Skupštinu kako se došlo do cene koju inače tvrde da palaćaju. Nisam dobio odgovor. Od kako sam ja u Toplani poslali smo tri dopisa. Ni na jedan dopis nisu odgovorili. Oni neće ljudi da se priključe imaju neke svoje razloge o kojima očito ne žele da govore.“, kaže Stepanović.
Direktor Toplane takodje kaže da ne zna kako bi komentarisao informaciju o devet miliona manje, pogotovo što zvanični i do sada jedini dostupni podaci pokazuju daje Bolnica u najhladnijoj zimi potrošila oko 600 tona mazuta. Kada to Bolnica onda troši 1000 tona ako u zimi kada je duže od mesec dana temperatura bila – 15 pa i do -19 stepeni potrošila samo 600 tona?
Šta nije u redu sa ovom računicom?
Da li onda imamo pravo da pretpostavimo da RFZO zapravo nema prave informacije. Na pitanje koje je Vamedia postavila Bolnici i zatražila odgovor putem Zahteva za informaciju od javnog značaja , a koje glasi : Koliko novca Opšta bolnica u Valjevu dobija od RFZO-a za grejanje? Bolnica odgovara : „Nedovoljno.“ Bez navodjenja cifre i praktično bez odgovora. Zašto je to tajna? Vamedia će zato isto pitanje postaviti i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Možda oni znaju o kom se iznosu radi.

Nastaviće se

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.