Novo veštačenje oslobadja lekara odgovornosti

imageNovo veštačenje nakon devet godina Sudsko medicinskog odbora (SMO) iz Novog Sada oslobadja krivice pedijatra za smrt devojčice Teodore Jovanović. Devojčicin otac i dalje tvrdi da lekar nije ni pokušao da joj spase život.

Sudjenje lekaru Vladimiru Rankoviću biće nastavljeno 8.februara, a na novom sudjenju biće predočeno novo veštačenje ovoga puta SMO iz Novog Sada koje u potpunosti pobija prvobitno.Dr Vladimir Ranković je optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi i prvobitno je presudom iz 2014.godine bio osudjen nagodinu dana, ali je ta presuda ukinuta zbog kako je navedeno „povredjenog prava na odbranu okrivljenog.
Saša Jovanovvić otac preminule Teodore nakon devet godina od smrti svog deteta nije siguran u ishod novog sudjenja jer novo veštačenje lekara oslobadja odgovornosti.“Reč je o veštačenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji svoj zaključak daje u bukvalno dve rečenice: „Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“. Ovo veštačenje pobija prvobitni nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, po kojem optuženi lekar nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma“, rekao je Jovanović novinarima.
Optužnica dr Vladimira Rankovića tereti da je 30. septembra 2009. godine, prilikom prijema na dečje odeljenje Teodore Jovanović, „očigledno nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“. Umesto da joj bude izvađena krv i zadržana u bolnici, on je Teodoru vratio kući uz prepisanu tepariju „humana“ elektrolitom. Dete je zbog pogoršanja stanja sutradan doveženo u bolnicu, gde je nakon neuspele reanimacije preminulo.
Novo veštačenje potpuno je zapanjilo Teodorinog oca.“ Kao da su samo čekali da starom SMO iz Beograda istekne mandat i da se u „priču“ uvede SMO iz Novog Sada čiji je nalaz u korist optuženog. Potpuno je nenormalno da na početku imamo medicinsko veštačenje čiji je zaključak jasan, a da se onda skoro devet godina nakon smrti pojavljuje veštačenje drugog SMO koje potpuno pobija prvo! Slučaj mog deteta nije usamljen u ovoj zemlji i jednostavno nije logično da su u svakoj od tih tragedija roditelji dece, preminule zbog nečije greške ili nemara, u zabludi, a lekari bezgrešni“, kaže  ogorčeni Jovanović.
.On kako kaže, ne tvrdi da bi njegova ćerka ostala živa i da je sve uradjeno kako treba, ali i navodi da bi mogućnost da preživi sigurno bila veća.
Slučaj male Teodore proizveo je jednu dobru stranu svega, a to je da od njene smrti  nijedno dete u Valjevu, koje se tokom noći javilo na pedijatriju zbog bolova u stomaku ili povraćanja, više nije vraćeno kući već je zadržano na odeljenju bar do sledećeg jutra.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.