Skupština glasala za Tehničko inovacioni centar

imageDa li je Tehničko inovacioni centar rešenje za grad Valjevo ili je to pogrešna forma , bila su pitanja o kojima  se govorilo prilikom usvajanja osnivačkog akta ovog Centra. Generalni zaključak prisutnih na kraju je ipak bio da Valjevo ne treba da propusti priliku pa je Centar i osnovan.

„Imali smo sreću da Slovenija prepozna naš projekat i imali smo sreću da ovaj projekat prepozna ministar prosvete Šarčević i država Srbija koja će projekat finansirati sa 62,5 miliona dinara. Naša osnovna ideja je da osnujemo Centar za obrazovanje učenika po ugledu na slovenački MIC koji je tamo čak i tržišno pozicioniran.Tehničko inovacioni centar je predlog ministarstva koje je nedavno donelo zakon o model centrima što je princip po kome mi osnivamo i uopšte imamo kao lokalna samouprava mogućnost da osnujemo ovako nešto, ali ministarstvo nije još uvek donelo sva potrebna akta i normative . Zbog toga je ministarstvo predložilo ovo prelazno rešenje. Onog trenutka kada ministarstvo donese pravilnik mi ćemo ići ka tome da Centar bude upravo ono što i želimo”, rekao je zamenik gradonačelnika  Dragan Jeremić obrazlažući odluku o osnivanju Centra.
Jeremić je rekao da su sredstva opredeljena , ali da je na gradu da stvori šansu da se sve navedeno i realizuje i pripremi. „ Ovakav Centar u Sloveniji nema svoje djake već su njihovi djaci svi učenici srednjih škola u Velenju. Za realizaciju nam nje potrebna rekonstrukcija stare  odnosno sada još uvek aktuelne Šeste škole, a ostale obaveze finansiranja preuzele su Vlade Srbije i Slovenije”, rekao je Jeremić.
Oštru kritiku onog što je predloženo izneo je odbornik DS-a Slobodan Pavlović rekavši da  shodno onome što piše u osnivačkom aktu radi se o obrazovnom Centru za nastavni kadar , a da su deca u drugom planu. „Najpre je rečeno da su deca u prvom planu , sada vidimo da su u drugom i da je ovo Centar za dodatnu obuku već postojećeg kadra.Tu bi trebalo, po ovom što piše, da budu edukovani dodatno direktori, nastavnici, sekretari. Pa šta smo mi , Božidar Adžija? Drugo i veće pitanje je da ovaj Centar mora biti deo obrazovnog sistema Srbije pa da država izdvaja sredstva za plate. Ovde se to ne vidi i ne piše ko će to finansirati”, rekao je Pavlović.
Značajnu konstruktivnije obraćanje imala je odbornica SNS-a Zorica Jocić koja je rekla da je dobru nameru imao ministar Šarčević , ali da je ministar potpisao jedan drugačiji dokument na samom početku. „ Ovo je Centar za obuku kakvih ima u okruženju, to nije novina. Ipak razumem kako smo došli u ovu situaciju. Tačno je da ministarstvo još uvek nije završilo donošenje svih akata vezanih za ovakav vid ustanove i to će verujem biti ubrzo gotovo. Potpuno je sporan i pogrešan način na koji smo došli do ovog, ali reći ću da razumem. Ja znam da je zamenik Jeremić uložio zaista ozbiljan trud rad i zalaganje , imao je želju i nameru, ali je put bio pogrešan.To su od početka trebale da vode škole. I sada smo došli u situaciju da ili će sredstva propasti ili će se neki Centar osnovati. Jedini način u ovom trenutku da se opredeljena sredstva iskoriste i jeste ovakav Centar, ali to nema veze sa onim o čemu smo govorili kao o dualnom obrazovanju. Ovo nije to o čemu su Jeremić i ministar Šarčević govorili , ali verujem da drugog načina nema i iako je ovako kako jeste ja ću glasati za jer ne treba da dozvolimo da propustimo i šansu i sredstva”, rekla je Jocić.

image Kako je Jocićeva u izlaganju konstatovala da je sam osnivački akt uradjen nestručno i sa dosta manjkavosti ,  zamenik Jeremić je objasnio da su taj akt pripremali ovdašnji pravnici.  „Ja nisam pravnik , a sve su pripremale dve načelnice odeljenja Panjković i Bojičić. Ne mogu da to komentarišem jer nisam u toj oblasti kompetentan.  Ali ono što vam mogu reći jeste da se od 30 učenika koji odu iz Valjeva u Sloveniju samo desetoro vrati. Ostali ostaju tamo. Iz Valjeva nam odlaze deca i ovo je šansa da ovde ostanu i ovde dodju. Ovo je jedino moguće rešenje u ovom trenutku . Mi kao grad morajmo neke stvari raditi unapred . Ko će biti u tom Centru? Pa deca. Koja deca? Ona koja ostaju ovde. U tom Centru radiće profesori Tehničke škole  sa kojom imamo odličnu saradnju na ovom projektu”, zaključio je Jeremić nakon čega su odbornici izglasali osnivanje Tehničko inovacionog centra..     

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.