Rekonstrukcija kanalizacione mreže na Divčibarama

imageKancelarija za javna ulaganja opredelila je 90 miliona za rekonstrukciju gotovo sedam kilometara kanalizacione mreže na Divčibarama. Tender je većš raspisan, a zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da nakon toga treba uraditi stanicu za prečišćavanje otpadnih voda.

Na rešenje kanalizacione mreže na Divčibarama već se dugo čeka , a zahvaljujući sredtsvima Kancelarije za javna ulaganja rekonstrukcija bi mogla da počene na proleće. U jednom delu raspisanog tendera se navodi i opisuje trenutno i postojeće stanje pri čemu se navodi da je postojeća kanalizaciona mreža sanitarnih otpadnih voda, u zoni centra Divčibara od postojećeg revizionog silaza kod odmarališta „Stari Grad“ do postojećeg revizionog silaza kod crkve, koja je van funkcije, urađena je od azbestcementnog je materijala, prečnika je 250 mm i nalazi se u dolini reke Bele Kamenice. Pojedini revizioni silazi su oštećeni, a poklopci odneti. Na predmetnoj deonici, na glavni kolektor se priključuju kasnije izvedeni priključci fekalne kanalizacije većih gravitirajućih turističkih objekata „Turistički centar Vujić“, „hotel „Maljen“, hotel „Divčibare“ i.t.d.
Po postojećim podacima je definisano da: strukturu stanovništva čine stalno stanovništvo, stacionarni korisnici ( u smeštajnim kapacitetima i vikendicama) i izletnici -maksimalni broj planiranih ekvivalentnih stanovnika je 10.000, gravitirajućih 3.000 .

Idejnim projektom sanacije dela postojeće fekalne kanalizacije od postojećeg revizionog silaza kod odmarališta „Stari Grad“ do postojećeg revizionog silaza kod crkve, planira se zamena postojećih kanalizacionih cevi i šahtova novim na dužini od 1194,5 m po postojećoj trasi. Projektovana je montaža kanalizacionih cevi Ø 250, navodi se u delu tenderske dokumentacije.
Zamenik gradonačelnika Dragan jeremić navodi da je izgradnja kanalizacione mreže preduslov svega , a na prvom mestu turističkog razvoja Divčibara.
„Divčibarama je neophodna stanica za prečišćavanje otpadnih voda. Sada je raspisan tender za rekosntrukciju primane mreže i to finansira Kancelarija za javna ulaganja. Sa rešenjem tog postrojenja Divčibare će dobiti obrise turističkog centra i na kraju će imati perspektivu da se razvijaju u smeru koji želimo. Imamo već neku projekciju šta nam treba i u toku je izrada Studije opravdanosti , koliko znam postrojenje treba da bude modularno čiji je ekvivalent korisnika 10 000 stanovnika ,“kaže Jeremić.

image Gradu sada pomaže Kancelarija za javna ulaganja , a medju kapitalnim investicijama za 2018 godinu grad je predvideo i postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama za šta će biti izdvojena sredstva u iznosu od 128 miliona dinara.
„Taj sistem za preradu otpadnih voda košta izmedju 800 i 1,2 miliona evra u zavisnosti od samog postrojenja proizvodjača i naravno same javne nabave . Postoje pristupni fondovi gde može da se reši izmedju 20% i 40% sredstava bespovratnih , a kao grad možda i kreditnim zaduženjem možemo da obezbedimo neka dodatna sredstva“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.