Razgovor sa umetnicom

imageTamara Jokić, naša sugradjanka, studentkinja muzičkog koledža Berkli, izuzetno talentovana interpretatorka fado muzike, ali i drugih muzičkih žanrova , u petak 22. decembra biće gost valjevske muzičke škole.

Od 14 do 16 časova zainteresovani učenici škole će imati prilike da kroz radionicu/masterklas pevanja sa Tamarom rade na svom talentu i neguju ljubav prema muzičkom izrazu. Nakon toga, od 16 časova, Tamara će kroz razgovor ali i muziku podeliti sa nama svoje iskustvo školovanja na Berkliju, značaj ovih studija za mladog muzičara, svoje vidjenje umetnosti i svoj doživljaj mladog čoveka umetnika u današnjem vremenu.
Tamara je rođena 1990. godine u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima. Prvi javni nastup imala je sa 6 godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi.

Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, a diplomirati na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, prijavljuje se audiciju za Berkle muzički koledž i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program u Bostonu. Studije pevanja na Berkliju počinje u januaru 2017. godine. U poslednjih nekoliko godina nastupala je u Beogradu, Valjevu i širom Srbije, Pragu, Bostonu, Njujorku.

Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora. Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda koji na kraju krajeva vrlo često pevaju i pripovedaju o istim stvarima: prošlost, budućnost, preci, naslednici, ljubav, spokoj, rat, mir, ljudskost. Sve ono što život čini onakvim kakvim jeste, bez cenzure. A Tamara ih predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino, itd.
Pored negovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piše i svoju muziku koja je obojena balkanskim i mediteranskim sentimentom.

U poslednjih nekoliko meseci, Tamara je svojim skorašnjim projektom ,,Svet u Sobi’’, koji predstavlja seriju koncerata mediteranske i balkanske muzike, predstavila ovaj geografski i umetnički prostor u Beogradu i Valjevu u julu 2017. godine, a uskoro će biti predstavljen i u Bostonu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.