Fotoreporteri prisutni do usvajanja dnevnog reda

imageOdlukom većine na sednici Skupštine od narednih sednica fotoreporteri moći će da fotografišu sednicu i odbornike samo do utvrdjivanja dnevnog reda , a potom će morati da napuste salu. Zamerku na rad fotoreportera izneo je odbornik SNS-a Aleksandar Ranković , a na njegov predlog Skupština se pozitivno izjasnila.

Odbornik SNS-a Aleksandar Ranković za skupštinskom govornicom je konstatovao da već mesecima unazad pojedinci „koji se mogu tretirati kao gosti“ šetaju i ometaju rad . „ Ovde mislim na fotoreportere pojedinih portala.Oni se smeste tako u neki ugao, nameštaju se i puze kao snajperisti i sve se pretvorilo u papraco lov i puca se kad to najmanje očekuješ. I kad sve to prođe tako, onda on tu fotografiju odnese u taj portal, da ne kažem, neću ni ime da mu pomenem ta osoba to objavi,” rekao je Ranković.
U daljem izlaganju Ranković je naveo da se takvim šetanjem po Sali remeti koncentracija I rad odbornika . “Moram ovde da se ogradim I da kažem da mislim na fotoreportere, odnosno tehnički sektor, na te ljude koji su propratni članovi tih redakcija, koji ulaze, izlaze, prolaze”, rekao je Ranković.
Iz Rankovićevog govora bilo je jasno da se radi o fotografiji na kojoj je lično on zabeležen u neodgovarajućoj pozi . “Valjda sam se počešao, pa čovek može biti najlepši, ali kad to tako neko zabeleži, kao da imate teži oblik Daunovog sindroma“, rekao je Ranković koji do kraja izlaganja nije naveo ime portal koji je objavio pomenutu fotografiju , ali ni ime fotoreportera koji je istu snimio.
Kako je u toku govora Ranković formulisao predlog da se fotoreporterima dozvoli fotografisanje do usvajanja dnevnog reda, a nakon toga da nema potrebe da oni borave u Sali , predsednik Skupštine MIlorad Ilić predlog je stavio na glasanje. Sa pet glasova protiv Skupštinska većina je glasala za ovaj predlog pa se shodno ovoj odluci već od naredne sednice fotoreporterima fotografisanje dozvoljava samo do utvrdjivanja dnevnog reda.
Kako je u svom izlaganju odbornik Ranković naveo I da su u sali često primetne I neke osobe za koje kako kaže niko ne zna ni ko su ni šta su , a vode beleške I Skupština pretpostavlja da su novinari iako ih niko ne prepoznaje on je rekao I da bi bilo logično da se novinari akredituju za praćenje sednice kako bi se znalo ko sedi u sali I ko novinarski prati sednicu.
Pojedini odbornici su sa mesta dobacivali da poznaju ljude medju novinarima pa je čak I predsednik Skupštine prokomentarisao da su neki već dugo u ovom poslu Ilić je ipak konstatovao da akreditacije mogu uslediti nakon prvog januara.

Ostalo je nejasno na koga je Ranković mislio kada je za govornicom govoreći o akreditacijama rekao da pojedini toliko glasno zlurado komentarišu da to prevazilazi granice i mere dobrog ukusa i da iako se trude da šapuću odbornici to ipak čuju.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.