Usluga „Pomoć u kući” za osobe sa invaliditetom omogućena za sto korisnika

imageU protekle dve godine Grad Valjevo realizovao je projekat „„Razvoj održivih usluga u zajednici na području zapadne Srbije“ koji je finansiran od strane Evropske unije. Realizacijom projekta za 100 korisnika, osoba sa nekim oblikom invaliditeta omogućena je usluga „Pomoć u kući“ i niz drugih aktivnosti.

Završna konferencija projekta „Razvoj održivih usluga u zajednici na području zapadne Srbije“ koji je finansiran od strane Evropske unije, a koji je Grad Valjevo realizovao u saradnji sa Karitasom Valjevo, Društvom za cerebralnu paralizu Valjevo i Centrom za društveno ekonomski razvoj, pokazala je da projekat bio više nego opravdan, a obuhvat korisdnika veći od projektovanog.
„ Prvi put je u Valjevu ovim projektom omogućena usluga „Pomoć u kući“ za osobe sa invaliditetom. I ona je pružena za 100 korisnika sa nekom vrstom invaliditeta. Usluga je kvalitativno dopunjena za 20 korisnika u kućnim uslovima uslugom terapeuta, a za 60 učesnika u projektu oomogućena je usluga socijalizacije kroz različite aktivnosti“, rekao je Nenad Branković koordinator projekta u ime grada Valjeva.
U okviru projekta organizovani su brojni seminari, predavanja kao i obuke kako bi usluga za osobe sa invaliditetom bila omogućena u punom kapacitetu.
„Grad Valjevo i Karitas su izdvojili dodatna sredstva da se projekat održi u produženom periodu. EU je projekat podržala sa 123.974,46 evra dok je ukupna vrednost projekta 140.084,14 evra“, rekao je Branković.

image Sn ježana Badrić koordinator usluge „Pomoć u kući“ u ime Karitasa je na završnoj konferenciji istakla da grad Valjevo i karites ima jedan savremeniji pristup osobama sa invaliditetom. „Mi pod tim izrazomj ne podrazumevamo samo uredjeni već i stečeni invaliditet i us tom smislu smo zanačjano savremeniji od drugih lokalnih zajednica. Unapredili smo sadržaj predvidjen projektom jer je Karitas imao već adekvatniji odgovor na zahtev osoba sa invaliditetom pa smo sadržaj usluge prilagodjavali individualnom korisniku u skaldu sa njegovim specifičnim potrebama. Zato smo dodali i sporoveli 16 sadržaja terapeutske usluge za korisnike“, rekla je Badrić.
Da neki korisnici nikada nisu imali uslugu fizioterapeuta ranije potvrdila je Svetlana Janković Beljanski u ime Društva za cerebralnu parlaizu. „ Osobe sa invaliditetom još uvek žive na margini i nisu u mogućnosti da zadovolje svoje potrebe onako kako bi to trebalo. Postoje brojne barijere počev od nemogućnosti da izadju iz kuće u kojoj žive pa na dalje. Ovim projektom smo stepen svesti o neophodnosti podizanja standarda takodje podigli“, rekla je Beljanski.
Ivan Mladenović iz CDER-a izneo je stav da je pružena usluga bila na izuzretno visokom nivou . „ Jedinstven rezultat u Srbiji Valjevo je postiglo zahvaljujući činjenici da je usluga omogućena i nakon završetka projekta što je od izuzetnog zanačaja za korisnike. Svi partneri na projektu pokazali su jedan izuzetno visok stepen svesti i uključenosti, a bez toga realizacija projekta ne bi bila na ovaj način moguća“, rekao je Mladenović.
Zaključak završene konferencije je bio da je nophodno da grad Valjevo ovu uslugu omogući kao stalnu uslugu i doda je brojnim socijalonim uslugama koje grad već sprovodi. Kako je u toku izrada Studije o socijalnim uslugama , moglo se čuti da će Strategija takodje predvideti aktivnosti koje su bile sadržane i u projektu i koje su već potvrdjeno postigle zadovoljstvo kod korisnika.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.