Huliganstvo ponovo uzima maha

imageSpomenik Žikici Jovanoviću Špancu u parku Vide Jocić našao se na meti huligana. Pored činjenice da je ruženje bilo kog spomenika za svaku osudu u ovom slučaju se radi i o radu čuvene srpske vajarke Vide Jocić.

Nije retkost da u Valjevu fasade zgrada osvanu ižvrljane sprejevima , a ne retko se u poslednje vreme na meti huligana nadju i spomenici. Tokom prošle godine nepoznata lica su naružila park na Petom puku iscrtavši bele krstove na spomen pločama. Jučerašnji učinak hiligana je unakažena bista narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca u parku na Jadru.
Specifičnost samog parka je u tome što su u njemu na jednom mestu , kao potpuno jedinstven prikaz, izloženi radovi čuvene vajarke Vide Jocić po kojoj je i sam park dobio ime. Upravo po njenim radovima koji su u parku izloženi Valjevo je posebno prepoznato kao grad koji neguje umetnost i stvaralaštvo.
Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene istorije huligani su iskazali crvenim sprejem ižvrljavši lice narodnog heroja. A kao grad došli smo u situaciju da su nam video kamere i nadzor neophodni na svakom koraku i svakom uglu. Kante za smeće, žardinjere, sadnice stabala sve je to na meti onih koji kupivši sprej misle da su kupili grad.
Iako postoje napori i brojna nastojanja da se ovakvom ponašanju stane na put, a vinovnivci kazne sama činjenica da, primera radi, LED trake na našim mostovima koje su neprestano na meti huligana u ovom trenutku rade samo mestimično, što neminovno navodi na pomisao da je neprestano ulaganje neisplativo u ovom slučaju.
Na žalost i mnoge druge stvari poput mobilijara u gradu na mnogo mesta su vidno oštećene i uništene, a grad i dalje ima ogromna godišnja izdvajanaj za njihovu popravku.
Bez obzira na kasnije političke i ideološke podele, Žikica Jovanović Španac deo je istorije ovog grada, a negirajući sopstvenu istoriju negiramo sami sebe.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.