Tri srpska slikara izložena uz Pikasa i Dalija

imageU Muzeju lepih umetnosti u gradu Pou u Francuskoj traje izložba najvećih slikara 20 veka. Medju slikama čuvenih slikarskih imena kao što su Pikaso i Dali nalaze se i slike Ljube Popovića, Dade Djurića i Vladimira Veličkovića.

Na izložbi čuvenog kolekcionara Žorža Vizaa u Francuskoj koja je otvorena u januaru u gradu Po izložena su 63 dela čuvenih slikara i vajara 20. veka.

Reč je o kolekciji koju poseduje Žorž Viza (1910 – 2001), jedan od najvećih evropskih kolekcionara koji se bavio i štampanjem grafika najpoznatijih umetnika 20. veka, pa su kroz njegovu radionicu prošli Žorž Brak, Maks Ernst, Fernan Leže, Miro, Šagal, Pikaso, Dali, Đakometi i Ljuba Popović.
„Sa svim tim slikarima Viza je uspostavljao čvrsta prijateljstva i istovremeno stvarao svoju sopstvenu zbirku umetničkih dela. Na ovoj izložbi, koja je deo “Trilogije” tokom koje će Žoržovi naslednici predstaviti monumentalna dela koja poseduju, Ljuba je zastupljen sa slikom “Paklena lepota”, koja je nastala 1986. godine i nalazi se u mojoj kolekciji. Dadova slika je iz francuskog fonda muzeja, a Veličkovićevu sliku poseduje muzej u Pou. Slike tri naša umetnika su u velikoj sali, jedna do druge, u društvu dela Pikasa, Dalija, Henrija Mura”, kaže Adriana Popović, ćerka Ljube Popovića.
Ljuba Popović je kolekcionara Vizaa upoznao odmah po dolasku u Francusku , a da će ova izložba biti organizovana stigao je da sazna neposredno pre smrti.
„Ćerka ŽoržaViza je bila sa suprugom u Ljubinom ateljeu u Parizu 2015. godine. Baš tog dana sam se našla sa Ljubom, a on je bio pun utisaka i pričao mi je o tom susretu i izložbi koja se priprema. Viza je puno voleo Ljubu, imao je puno njegovih radova na papiru, ali nije imao velikih slika, poput ove koja je sada prikazana”kaže Adriana Popović.
Izložbu u Muzeju u Pou, uz članove porodice Žorža Vizaa, otvorila su trojica živih slikara čija su dela takođe zastupljena – Milštajn, Titus-Karmel i Baltazar.
Od početka 70-tih Viza je izlagao poznate umetnike u Parizu i tada su bile zastupljene slike Dade Đurića i Vladimira Veličkovića – otkriva Marija Đurić, kustos Moderne galerije.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.